RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Større sjanse for å få en ku i hodet

(BA.no)
Sist oppdatert:
Du kan gjøre mye dumt på Facebook. Men trenger du være redd for tyver?

BA.no skrev i går om en kvinne i Fyllingsdalen som fikk innbrudd i huset . Det skjedde et par dager etter at hun la ut en melding på Facebook om at hun skulle reise på ferie.

– Dette er nærmest som å invitere tyvene hjem til seg, sa Arne Voll, informasjonsansvarlig i Gjensidige.

Les også: Denne Facebook-statusen angrer hun kanskje på

– ER ALDRI BLITT BEVIST
Forsikringsselskaper og politiet advarer på det sterkeste mot å legge ut slike meldinger på nettet.

Øyvind Solstad, ekspert på sosiale medier, bare ler av dem.

– Man må nesten le litt. Det har, så langt jeg har funnet ut, aldri blitt bekreftet noen sammenheng mellom et innbrudd og en melding på Facebook, sier Solstad til BA.no.

– Jeg har spurt i fire år, både forsikringsfolk, politi, folk som underviser i kriminologi – har de noen gang bevist en slik sammenheng? Svaret er: Aldri.

– Det er større sjanse for å få en ku i hodet.

SÅ LETT ER DET Å FINNE FOLK
Som en BA-leser påpekte i kommentarfeltet, er det lett å søke på stikkord som «ferie» eller «bortreist» på Facebook, og slik få innsyn i ferieplanene til en mengde nordmenn med åpne profiler.

Lignende søk kan du gjøre på andre sosiale medier, som Twitter eller Gowalla.

– Om dette var så farlig, hvorfor hagler det ikke med saker om folk som blir utsatt for innbrudd? Jo, fordi det ikke er slik det foregår, sier Solstad.

– DET ER UAKTSOMT
Pressetalsmann Roald Stigum Olsen i Tryg Forsikring står fast på at man ikke skal poste åpne Facebook-meldinger om hvor og når man skal reise bort.

– Det er jo dumt å gjøre. Vi vurderer det som uaktsomt. Men det må være grovt uaktsomt for at det skal ha innvirkning på forsikringsoppgjøret, sier Stigum Olsen.

Han sier at forsikringsselskapene ikke har prøvd å bevise noen sammenheng mellom innbrudd og nettadferd – fordi de ikke har trengt det. Det har ikke vært nødvendig for forsikringsoppgjøret.

HEVDER DET HAR SKJEDD
Stigum Olsen forteller at selskapene likevel følger med på utviklingen:

– Jo mer dette er i bruk, jo nærmere kommer vi grensen for grov uaktsomhet. Det nifse er at folk kan få ideen om å gjøre innbrudd fra Facebook eller Twitter. En kan finne kart, adresser, ofte bilder av huset. Og så kan man slå til.

– Men nå beskriver du et hypotetisk scenario? Du vet ikke om dette noen gang har skjedd?

– Våre skadefolk mener at uforsiktighet på nettet har ført til innbrudd. Men det er et bevisspørsmål her.

– Solstad mener det er mer sannsynlig å få en ku i hodet?

– Jeg må bare vise til at skadefolkene våre sier det har skjedd. Og så er det vel kanskje slik at folk som lever av sosiale medier, som Solstad, ikke liker at noen kommer med innvendinger, sier Stigum Olsen.

– SKREMSELSPROPAGANDA
– Forsikringsselskapene må jo ha noen data som underbygger de det sier, mener Øyvind Solstad.

– Gi meg ett avhør med en tyv som sier han brøt seg inn i et hus etter å ha vært på Facebook. Så skal jeg gi meg.

Solstad mener medier, politi og forsikringselsskaper driver skremselspropaganda:

– Først og fremst mediene. De vet at Facebook-saker gir klikk av en annen verden. Og en infoansvarlig i et forsikringsselskap sier ikke nei til å få navnet sitt i avisen, mener han.

– Jeg blir litt oppgitt. De burde jo ikke være så opptatt av dette. Kanskje de kan finne én sak om innbrudd etter Facebook-oppdatering. Men da er det samtidig minst to saker med folk som har skadet seg etter å ha snublet i en leverposteiboks. Da burde de heller advare mot det, sier Solstad.

– TRENGER IKKE FORTELLE ALT
Men heller ikke Solstad mener det er spesielt smart å legge ut om sine private gjøremål i åpne, sosiale medier. Og at mange fortsatt har mye å lære.

– Generelt nettvett handler om at man ikke trenger å fortelle alt hele tiden. Du poster ikke bilde av konen din mens hun føder. Du legger ikke ut rykter. Og så har du alle sakene med politikere som ikke skjønner at dumme ting de skriver automatisk havner i mediene, sier Solsrad.

Les også: KrF-politiker: – Voldatte bør ikke kunne ta abort

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere