RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Foto (Facebook)

- Støtten varmer

Sist oppdatert:
Sogneprest Einar Gelius har nær 37.000 tilhengere på Facebook.

Sent tirsdag kveld sprakk nyheten om at sognepresten i Vålerenga, Einar Gelius, kan få sparken.

Den omdiskuterte presten har i mange år skapt blest rundt sin prestegjerning, men nå er Oslo-biskop Ole Christian Kvarme lei. Boken «Sex i Bibelen» har fått begeret til å flyte over for Kvarme.

Men den utradisjonelle presten har sine tilhengere: 36 759 personer har latt seg verve til Facebook-gruppen «La Einar Gelius beholde jobben» ved 07-tiden fredag.

Gelius er for tiden i Finnmark, men sier til Nettavisen i en SMS at:

- Jeger takknemlig for den sterke støtten - både via telefon, sms, Facebook og annet. Støtten varmer meg veldig, sier Gelius til Nettavisen.

«Fargeklatt»
«Gelius er en fargeklatt med et menneskelig ansikt. Kvarme er bare svart,» skriver en på veggen til siden.

En annen påpeker at også Gelius må forholde seg til en stillingsinstruks:

«En ting er å like Gelius og det han står for, men han har jo en stillingsinstruks å forholde seg til. Hvordan kan man kalle Kirken for en intolerant arbeidsgiver når han har fått irettesettelser gang på gang på gang over flere år for brudd på stillingsinstruksen og likevel har fått beholde jobben fram til i dag (...).»

Samtidig sier syv av ti i en fersk meningsmåling, at de støtter Gelius. I nærmiljøet får presten både støtte av Klanen - og av menighetsrådet.

Les Stavrums kommentar: Rømmer fra Oslo bispedømme

Må være lojal
Prester er intet unntak - de må også forholde seg til tjenestemannsloven:

- Kirken må, som andre, følge tjenestemannsloven når det gjelder oppsigelser, sa professor i kirkehistorie og rektor ved det teologiske Menighetsfakultet i Oslo, Vidar L. Haanes, til Nettavisen onsdag.

Les også: Dette skal til for å sparke Einar Gelius

- Hva skal til for å miste jobben som prest?

- Det handler om de samme tingene som ellers i arbeidslivet der man følger tjenestemannsloven, som at du må være lojal. I tillegg til at du bryter ned den aktelse eller tillit som er nødvendig i jobben som prest, forklarte Haanes.

7.000 eksemplarer
Forlagssjef Arve Juritzen er opprørt over konsekvensene av boken han gir ut:

- Det som skjer nå er svært dramatisk. At man skal miste jobben på grunn av en bokutgivelse er svært betenkelig og et tramp på ytringsfriheten, fortsetter ham. Vi må huske at menigheten og menighetsrådet i Vålerenga kirke står 100 prosent bak sin sogneprest Einar Gelius. Selv dette betyr ikke noe for Biskop Kvarme, han vil ta fra dem en prest menigheten er glad i. Dette er en trist dag for den norske kirke, sier forlegger Arve Juritzen fra Juritzen forlag.

Boken er trykket i to opplag, hvilket utgjør totalt 7.000 eksemplarer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere