RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Pressefoto

- Studenter har mye makt

Sist oppdatert:
Men de fleste bruker den ikke.

Det nærmer seg kommunevalg, men mange av Oslos 60.000 studenter har liten mulighet til å påvirke hverdagen rundt seg. Under en tredjedel er folkeregistrert i Oslo, noe som betyr at majoriteten ikke har noe de skulle sagt under kommunevalget.

Ignoreres
Magnus Nystrand, som er leder av velferdstinget i Oslo og Akershus, håper at flere studenter folkeregistrerer seg i kommunen der de faktisk bor.

- Vi ser at studentene blir ignorert i lokalpolitikken, fordi de ikke oppfattes som en sterk interessegruppe. Dette ønsker velferdstinget å gjøre noe med. Vi vil at så mange studenter som mulig skal være med å bestemme over byen de bor i. Vi gjennomførte derfor fra mai til juni en kampanje der målet var å bevisstgjøre studenter i forhold til viktigheten av å være folkeregistrert der de bor, sier han.

- Hvorfor bør studenter folkeregistrere seg i den byen de bor i?

- Studenter som har tilknytning til byen og bruker tjenestetilbudet der de bor, bør også delta i sitt lokaldemokrati. Det at studenter ikke folkeregistrerer seg, gjør at de blir en gruppe det er lettere å overse politisk. Resultatet blir at de nedprioriteres, sier Nystrand.

3800 i boligkø
Han mener at boligpolitikken er en av hovedargumentene for at flere studenter bør folkeregistrere og bruke stemmeretten under kommunevalget.

- Oslo kommune kunne hatt flere boliger og vært langt mer aktiv i utbyggingen av studentboliger, slik at flere studenter får tak over hodet. Per dags står 3800 studenter i boligkø i Oslo, sier han.

I tillegg står forbedringer i kollektivtilbudet, samt flere fordeler i kulturtilbudet høyt på ønskelisten.

- Kan studentene takke seg selv for at de ikke blir hørt når mange engasjerer seg så lite som de gjør?

- Vi må i hvert fall gjøre vår del, slik at politikere i større grad forstår vår situasjon som studentgruppe. Dette kan best gjøres ved å vise hvor mange vi er og bruke stemmeretten, sier Nystrand.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere