RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Studenter støtter gjengvoldtekt

Foto: ANA AREVALO (Afp)
Sist oppdatert:
- Dette er morgendagens franske ledere, raser aktivist.

Åtte franske studenter ved Instituttet for statsvitenskap i Bordeaux må stille i en høring hos universitetets disiplinærutvalg etter å ha blitt medlem av en klubb som tilsynelatende forsvarer voldtekt.

- Dette er morgendagens beslutningstakere. Dette er helt uakseptabelt, sier en talsperson for den franske feministgruppen Osez le Féminisme.

Elitestudentene tilhører nettverket Sciences Po som består av prestisjetunge utdanningsinstitutter som tradisjonelt har skolert landets ledere. Nå er de altså knyttet til en Facebook-gruppe som åpenlyst forsvarer gjengvoldtekt, skriver The Times.

Under studentopprøret i 1968 hevdet det franske utdanningssystemet at de var selve bærerne av seksuell frihet og likestilling. Men 40 år senere mener kritikerne at det er mye mannssjåvinisme å spore i det elitistiske studentmiljøet.

Avstemning om voldtekt
Skandalen var et faktum da det ble kjent at 45 studenter fra statsvitenskapsinstituttet i Bordeaux var blitt medlem av den mannssjåvinistiske klubben Osez le Masculisme (våg å velge maskulinitet).

Grunnleggerne av klubben inviterte medlemmene om å delta på en avstemning om hvorvidt de forsvarte gjengvoldtekt. Majoriteten gjorde nettopp det.

Da en kvinnegruppe på det statsvitenskapelige instituttet avholdt en debatt, så truet klubben med å sabotere debatten ved å simulere et «seksuelt masseangrep».

- Liten gruppe med idioter
En talsperson for universitetet, Jean Petaux, sier de mannssjåvinistiske kommentarene er fremmet av en «liten gruppe med idioter».

- Deres eneste mål er å sjokkere, sier Petaux.

Han sier de åtte studentene som er medlemmer av Osez le Masculisme, vil bli straffet under disiplinærutvalgets høring. Men de risikerer ikke å bli utvist fra universitetet.

- Vi kan ikke sparke dem ut på grunn av dette, sier han.

Petaux understreker imidlertid at om grunnleggerne av Facebook-gruppen blir kjent, så vil universitetet anmelde dem for seksuell trakassering.

- En barnslig spøk
Selv om mange avfeier hele saken som en barnslig spøk, så mener kritiske røster at saken antyder utbredt mannssjåvinisme i den franske eliten.

I forrige måned arrangerte studentene på et statsvitenskapelig institutt i Toulouse, som også tilhører det elitistiske nettverket Sciences Po, en fest hvor guttene ble bedt om å komme med «utstyret sitt» mens kvinnene skulle være «våre pinup-damer».

- Dette er mannssjåvinistisk og kvinnefiendtlig, sier feministgruppen Osez le Féminisme i en uttalelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere