RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Støv i fjøset gir norske bønder kols

Oslo (NTB): Å jobbe i fjøset kan være like helseskadelig som å røyke. 14 prosent av norske husdyrbønder har kols, viser ny forskning.

Norske husdyrbønder har 30 prosent høyere forekomst av kols og 30 prosent mer kronisk bronkitt enn sine yrkeskolleger som bare driver planteproduksjon, skriver Nationen.

Den økte forekomsten av sykdomstilfellene kan tilskrives arbeidsforholdene i fjøset. Eksponering for støv eller rettere sagt det som ligger i støvet, gjør at bøndene blir syke, viser en ny studie utført av professor Wijnand Eduard ved Statens arbeidsmiljøinstitutt.

- Når 32 prosent av bøndene med kols ikke røyker, må faktorer ved yrket bidra til en vesentlig del. Og de som ikke røyker som får kols, kan jo ikke slutte å røyke, sier Wijnand Eduard til Nationen.

Likevel mener han at en del av bondekolsen kan forebygges. Nye og moderne fjøs reduserer farene.

- Helautomatiserte fjøs gjør at bonden bare behøver å oppholde seg noen minutter i støvet. Maske kan også brukes, men den er det lett å slurve med, sier Eduard. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere