*Nettavisen* Nyheter.

- Styr unna egg og kylling denne påsken

Foto: Bente Isefjær (NOAH)/Thinkstock

Dyrevernorganisasjonen NOAH oppfordrer oss til å spise vegetarmat istedenfor.

02.04.13 14:37

(SIDE2:) Påske og egg hører sammen. Egg har en spesiell plass både i påskepynten, i påskegodteriet og på matbordet. Kyllinger dukker også opp overalt, som på matemballasjen, eller etter påskeverkstedet i barnehagen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thor Benjamin Brekken

Sesongvare
Grunnen til at egg har fått en spesiell plass i påsketradisjonen, er at dette var en sesongvare før i tiden. Hønene ruget ikke fram kyllinger om vinteren, og la derfor først egg når våren kom.

Vi nordmenn spiser mye egg gjennom hele året, men i påsken spiser vi dobbelt så mye.

- Trenger ikke egg i påsken
I løpet av de fem påskedagene inntar vi rundt 23 millioner egg. Det vil dyrevernsorganisasjonen NOAH ha en slutt på. De oppfordrer oss til å droppe eggene denne påsken.

- Egg er ikke nødvendig for å få en flott påske. Det gir jo ikke så god påskestemning å vite at et dyr har lidd for at vi skal få maten vi har på bordet, sier Siri Martinsen i NOAH til Side2.

- Men egg er jo en viktig del av påsken for mange. Ville det ikke vært bedre å oppfordre til å ikke spise så mye egg og kylling resten av året?

- Selvfølgelig gjelder denne oppfordringen hele året. Men med tanke på at matindustrien jobber for å få folk til å kjøpe enda mer enn vanlig i høytidene, så er det viktig å sette fokus på dyrevelferden nå, sier Martinsen.

Hun peker på at det finnes mange alternative og vegetariske retter som kan skape like god stemning rundt påskebordet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bente Isefjær/NOAH

- Frittgående er lureri
Over 90 prosent av eggene som produseres i Norge kommer fra høner som aldri får se dagslys. Det gjelder både burhøns og frittgående høns.

- Det er svært problematisk at egg som stammer fra høner som aldri har satt en fot utendørs, kan merkes som «frittgående». Sannheten er at det i et typisk «frittgående» anlegg lever rundt 10 høner per kvadratmeter, og til sammen omtrent 7000 høner, sier Martinsen.

- Å kalle et slikt liv for «frittgående» er bevisst lureri overfor forbrukere som forbinder begrepet med høner som løper fritt på et tun, mener hun.

Lukker øynene
Dyrevernsorganisasjonen mener det er et paradoks at vi bruker dyr som kyllinger til å skape hygge i høytidene, samtidig som vi da mer enn noen gang bidrar til at dyrene lider.

- Nå i påskehøytiden ser vi reklameplakater med søte gule kyllinger som tripper rundt. Samtidig støtter vi en matindustri som pøser ut dyreprodukter, selv om vi vet at dyrene ikke har det bra, sier hun til Side2.

- Mange tenker dessverre ikke over at en del av maten de forbinder med kos og hygge kommer fra en industri hvor dyr utnyttes og påføres unødig lidelse.

- Mener du at vi er kyniske?

- Mange er litt for flinke til å lukke øynene. Det er behagelig å la seg lede av reklamen som bare viser solsiden, sier hun.

Økologisk ingen løsning
Det finnes mange varianter av vanlige egg på markedet, som solegg, egg fra frittgående høns og gårdsegg. Veterinæren mener disse navnene bidrar til å forvirre forbrukeren, og understreker at ingen av disse eggene kommer fra høner som har levd ute i dagslys. På sine hjemmesider har NOAH en oversikt over de forskjellige produktene. Martinsen peker på at en del velger å kjøpe økologiske egg.

- Disse hønene skal leve en tredjedel av livet ute, så sånn sett er det litt bedre. Men tror man at man kan dekke forbruket vi har av animalske produkter ved økologisk drift så tar man feil, sier hun.

Hun mener vi må gjøre andre valg på kjøkkenet, og spise mindre animalsk. Nå til påske har dyrevernsorganisasjonen mange forslag til påskemat som sikrer dyrenes velferd.

- NOAH oppfordrer alle til å styre unna egg og kylling denne påsken og heller velge dyrevennlige og dyrefrie alternativer som skaper en hyggelig påske for alle, sier Martinsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Crestock

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag