- Styr unna fyll i sola

Det er fristende med en halvliter i sola, men for mye alkohol kan være farlig i varmen.

13.07.06 08:20

(SIDE2): Selv om det ikke er farlig å ta seg en øl i sola, bør du være obs på at for mange halvlitere i solsteiken, kan gjøre deg dehydrert.

Slik funker det
Alkohol i seg selv hemmer det antidiuretiske hormonet (ADH). Det gjør at du tisser mer enn vanlig, og det igjen fører til dehydrering. Om du drikker alkohol i sola, forsterker du dehydreringen som igjen kan gi ubehag i form av hodepine, tretthet og i verste fall besvimelse.

Større fare
- Vær oppmerksom på at det medfører en større fare å drikke alkohol når det er sol og varmt enn ellers, sier lege ved Folkehelseinstituttet Gudrun Høiseth. Hun påpeker at kombinasjon av alkohol og solsteik, kan gjøre deg så varm og dehydrert at du kan få ubehag av det. Dehydrering i sola kan også senke mengden kroppsvann med en liten del, og siden alkohol fordeler seg i kroppsvannet, kan promillen mulighens bli noe høyere. Dette vil derimot ikke utgjøre store forskjeller ved vanlige forhold.

Ikke forsvarlig
Daglig leder i Alkokutt, Trine Stensen Lunde er enig, og mener at man lett blir sløv om man drikker alkohol i sola.

- Sol og alkohol i samspill gjør deg sløvere enn ellers, hevder hun. Hun minner også om at alkoholforbruket i ferien gjerne kan overskride de mengdene som er både forsvarlig og helsemessig gunstig.

- Alkohol er ikke en ordinær vare, som for eksempel brus, og man bør ta særlig hensyn i omgang med alkohol, både for sin egen del og andre, mener hun.

Du kan få fettlever
Å drikke alkohol hver dag over tre ferieuker kan gi begynnende fettlever, du kan også få lavere testosteronnivåer i kroppen.

- Det kanskje aller farligste med å drikke mye alkohol i ferien er at det er vanskelig å bryte mønsteret etter at ferien er slutt, hevder lege Gudrun Høiseth.

LES MER HELSE HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.