RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Sug etter en storbytilværelse

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Folk drømmer om landet, men strømmer til byen. Hva synes du?

Diskusjonen om sentralisering og maktkonsentrasjon har pågått i mange år, men selv om statlige arbeidsplasser er blitt flyttet ut, har det hatt liten innvirkning på tilflyttingen til storbyene.

- Særlig unge mennesker trekker til de store byregionene. Det er et sug etter en storbytilværelse, sier professor Nils Aarsæther ved Universitetet i Tromsø.

- Klarer ikke snu utviklingen
Oslo opplever en enorm befolkningsvekst.

Bare i løpet av første halvår i år har befolkningen økt med 8062 personer, og det bor nå totalt 607.293 personer i hovedstaden. I 2030 antas det å bo nærmere 800.000 i Oslo, ifølge Oslo kommunes befolkningsfremskrivning.

Aarsæther mener det er vanskelig å snu trenden.

- Det er veldig få som tenker seg at du kan reversere trenden med vekst i storbyene. Det er et globalt fenomen, og du klarer ikke å snu en så tung utvikling, sier han til Nettavisen.

Ønsker du mer sentralisering i Norge, eller bør man sette inn sterkere virkemidler for å snu trenden? Si din mening under artikkelen!

- Et vanvittig paradoks
Professoren påpeker at en rekke meningsmålinger viser at det er en veldig stor aksept for at vi skal ha spredt bosetting - men likevel flytter folk til byene.

- Ånden følges ikke opp av føttene, konstaterer Aarsæther.

Han karakteriserer det i hovedsak som et studiesøkingsfenomen.

- Det finnes ingen sterke argumenter for at du av levekårsmessige årsaker må trekke til en storby, sier han, og legger til:

- Det er jo da et vanvittig paradoks at du i stedet for å studere i Tromsø når du er nordfra, så søker du på det samme faget i Oslo, sier Aarsæther.

Han forteller at det bak en studieplass i Tromsø står det i gjennomsnitt en søker - mens det i Oslo står tre søkere bak en tilsvarende studieplass.

- Motstridende tendenser
- Går det norske samfunnet mot enda mer sentralisering og maktkonsentrasjon?

- Tendensene er veldig motstridende. På den ene siden har du EØS-regelverket med anbudskonkurranser og kommersialisering, som graviterer økt makt og aktører mot de store byene. Det virker i sentraliserende retning, sier Aarsæther, og fortsetter:

- På den andre siden har du oppbyggingen av kulturskolene. 430 kommuner har nå bygd og driver kulturskoler som på en helt annen måte enn før gir et kulturtilbud og opplevelser til de unge som bor i distriktene. Det har helt tydelig bidratt til å skape mer liv og røre. Det viser at utviklingen er veldig motsetningsfull, sier han.

Han mener derfor at totalbildet ikke er helt galt.

- De tre siste årene har det vært en befolkningsvekst i alle de tre nordnorske fylkene, og det er nytt. Det skyldes at en del av sentraliseringen holdes i sjakk av den offentlige politikken, sier professoren til Nettavisen.

- Media har noe av skylda
Aarsæther mener media har noe av «skylda» for sentraliseringen.

- Mye av det som kommer fram i media om forestillinger av distriktsliv, har ofte en veldig negativ valør ved seg. Media holder vedlike en del forestillinger om distriktene og Nord-Norge, og saker derfra blir gjerne illustrert med bilder av fraflyttede gårdsbruk og fiskebåter som står på land, sier han, og legger til:

- Disse forestillingene er kanskje de mest seiglivede i norsk offentlighet, og kan faktisk bidra til maktkonsentrasjon og befolkningskonsentrasjon i Oslo-regionen, sier han.

- Geografien hemmer ikke
- Men hva ønsker folk flest - mer sentralisering eller ikke?

- Folk ønsker vanvittig forskjellige ting. Friluftsliv er svært viktig for mange. Samtidig ønsker folk lett tilgang til feriereiser, og nærhet til venner og slekt. Behovene er utpreget livsfasebetinget, sier han, og påpeker til slutt:

- Muligheten for å leve ut sine forskjellige ønsker er ikke særlig hemmet av geografien i dag. Bare i Finnmark er det 11 flyplasser, så selv om det er litt dyrere så hemmer det ikke folks flyttbarhet om man bor på små steder og vil på en konsert i Oslo, eller på tur til Praha, sier Aarsæther.

Si din mening om sentralisering i kommentarfeltet!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere