RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Suksessfaktoren er at Norge har veldig korte straffer

FÅR OPPMERKSOMHET: Soningsforhold ved norske fengsler får oppmerksomhet i amerikansk avis på grunn av lavt tilbakefall blant norske innsatte. Foto: Scanpix
FÅR OPPMERKSOMHET: Soningsforhold ved norske fengsler får oppmerksomhet i amerikansk avis på grunn av lavt tilbakefall blant norske innsatte. Foto: Scanpix
Derfor fungerer norsk fangebehandling så godt.

Kriminelle som løslates fra norske fengsler kommer ikke tilbake. Tall den amerikanske avisen Business Insider har hentet fram viser at Norge har en av verdens laveste tilbakefallsrater med sine 20 prosent. Til sammenligning har USA en av verdens høyeste - 76,6 prosent av de innsatte som løslates kommer tilbake innen fem år.

Utenlandske medier og eksperter har latt seg fascinere av det norske fengselssystemet som bygger på tanken om «Restorative justice». Begrepet er ikke lett oversatt til norsk, men det innebærer at man prøver å løse konflikter på en måte som ikke bare omfatter lovbryteren og offeret for lovbruddet, men også andre som berøres. For eksempel familie, venner og nærmiljø.

- Suksessfaktoren er at vi i Norge har veldig korte straffer uavhengig av hva du har gjort. Det betyr at de innsatte ikke blir så destruktive. Men aller viktigst er det samfunnet man blir løslatt ut i, sier postdoktor ved institutt for kriminologi og rettssosiologi, Thomas Ugelvik til Nettavisen.

Samfunnet utenfor har mye å si
Han peker på at det er stor forskjell på å komme ut av fengsel til en «inner city» i en amerikansk storby og en norsk fungerende velferdsstat uten arbeidsledighet.

- I motsetning til nesten hele verden er det norske fengselsystemet tenkt som en del av en større velferdsstatlig ramme, og dette utgjør en stor forskjell.

Ugelvik viser til at lærere i norske fengsler ikke er ansatt av fengselet, men en del av norsk skolesystem. Legen i fengselet er ikke ansatt av fengselet, men av helsevesenet. Biblioteket i fengselet er en del av det offentlige biblioteksystemet.

- På en veldig viktig måte ekskluderer vi ikke de innsatte totalt, men lar dem være en del av den samfunnsrammen som fungerer utenfor også.

- Kontroversielt i England
En annet viktig moment postdoktoren trekker fram er at de innsatte ikke mister rettigheter som det å ta videregående skole eller retten til å stemme.

- Det at fanger får stemme er superkontroversielt i England, mens det her er helt selvsagt. I Norge er det gjort veldig tydelig at det er frihetsberøvelsen som er straffen, forteller han.

Per august i år var mindre enn 4000 av landets fem millioner innbyggere fenglset. Det utgjør 75 personer per 100.000 innbyggere. Til sammenligning er det samme tallet 707 personer per 100.000 innbyggere i USA.

Kriminaliteten i Norge er lav sammenlignet med USA, ifølge det det amerikanske uteriksdepartementets byrå for diplomatisk sikkerhet. Majoriteten av lovbruddene som anmeldes er tyverirelaterte, og voldelig kriminalitet er som oftest knyttet til områder med dopsalg og gjengproblemer.

- Så «normalt» som mulig
Det er basert på opplysningene om lavt tilbakefall til norske fengsler og lite kriminalitet, at den amerikanske avisen konkluderer med at Norge må gjøre noe riktig.

Det vises til relativt nybygde Halden fengsel.

- Fengselet er så «normalt» som mulig. Det betyr at det ikke er gitter foran vinduene og kjøkkenet er fullt utstyrt med skarpe gjenstander. Det er også vennskap mellom vakter og innsatte. For Norge er det å ta fra folk friheten straff nok, står det i artikkelen.

Et annet eksempel på liberale fengsler som trekkes fram er Bastøy. 

- Loven sier ikke at det å sendes i fengsel skal være forferdelig og at du skal lide. Straffen er at du mister friheten. Hvis vi behandler mennesker som dyr mens de er i fengsel, vil de mest sannsynlig også oppføre seg som dyr. Her ser vi deg som et menneske, skal fengselssjef på Bastøy, Arne Kvernvik Nilsen, ha sagt til The Guardian.

- Kan ikke bygge kjipe fengsler
Om soningsforholdene i norske fengsler sier ekspert Thomas Ugelvik at mye av det som blir skrevet bærer preg av mangel på kunnskap.

- Kniver på kjøkkenet er det i fengsler i store deler av Europa, og det er ingen nybygde fengsler som har gitter foran vinduene, men de er like sikre likevel. I Norge er det slik at man må følge forskrifter for offentlige bygg, også når man bygger fengsler. Det betyr at man ikke kan bygge skikkelige kjipe fengsler, selv om man hadde ønsket det, forteller han.

Business Insider trekker fram det at norske fengsler har mindre fokus på straff enn amerikanske, og at de i større grad jobber for å sørge for at de innsatte ikke kommer tilbake etter endt soning.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere