- «Sult»-navnet er useriøst og respektløst

«Villa Sult» holder til i denne villaen i Kruses gate på Oslos beste vestkant.

«Villa Sult» holder til i denne villaen i Kruses gate på Oslos beste vestkant. Foto: Siv Elisabeth Limkjær (Nettavisen)

«Villa Sult» er navnet på et nytt institutt for spiseforstyrrelser i Oslo. Barnelege reagerer kraftig på navnet.

12.09.14 08:08

- Jeg synes navnet er useriøst og respektløst. Jeg får en følelse av at det er en romantisering og estetisering av en psykiatrisk tilstand som gir en skjev innfallsvinkel til en alvorlig sykdom, sier Kathinka Aslaksen, spesialist i barnesykdommer ved Sørlandet sykehus til Nettavisen.

Det er psykiater Finn Skårderud som står bak «Villa Sult». Han er professor, forfatter og tidligere overlege ved Ullevål sykehus. Villaens behandlingstilbud for pasienter med spiseforstyrrelser skal kombinere psykoterapi, forskning og kulturformidling.

- Usmakelig navnevalg

«Villa Sult» åpnet dørene 3. september og har lånt navnet fra Knut Hamsuns mest kjente roman. Huset skal «løfte blikket fra tradisjonell medisinsk tenkning» og gi et bredt og variert tilbud til pasientene, fra musikkterapi til samtaleterapi.

- Finn Skårderud engasjerer seg også i kulturelle temaer, men i en behandlingsinstitusjon bør man skille mellom kunstuttrykk og sykdom. Her skal oppmerksomheten være rettet mot pasientens perspektiv. Jeg synes Skårderud mister dette perspektivet ved navnevalget. Tenk på tilsvarende navn: «Villa Kreft», «Villa Rusavhengig» eller «Villa Angst», så forstår man det usmakelige i navnevalget.

Uenig i kritikken

Skårderud selv er dypt uenig i kritikken:

- Det er beklagelig at hun velger å ha en slik negativ tilgang til vår virksomhets navn. Jeg er absolutt uenig. Vår ideelle stiftelse heter Institutt for spiseforstyrrelser, og aktivitetene i Kruses gate i Oslo har vi valgt å kalle «Villa Sult». Det er gjennomtenkt og gjennomdiskutert. Dels er det presist. Spiseforstyrrelser er mer enn psykiatriske diagnoser. Vi ønsker å åpne opp det medisinske rommet og være opptatt av hele mennesket. Sult er både en medisinsk tilstand og en kroppsfølelse, men også en metafor for savn, lengsler og at man kan føle at man mangler noe i livet, sier Finn Skårderud til Nettavisen.

- Valgte et navn som blir lagt merke til

Han forteller at navnet ble testet ut på forhånd.

Finn Skårderud er dypt uenig i navnekritikken Foto: Villa Sult

- Vi brukte lang tid på å teste navnet på egne pasienter og brukere, og fikk en overveldende positiv respons. Det ble avgjørende. Og apropos respekt: Respekt for mennesker og pasienter er en kjerneverdi hos oss, og gjennom våre praksiser skal vi vise at det er sant.

- Og med navnet vil vi også vise at vi er i dialog med kultur, eksemplifisert med nobelprisvinneren Hamsuns banebrytende roman. Især spiseforstyrrelser roper i dag på at vi også ser dette som en del av kulturens lidelser, og at helse også handler om å være en som anvender kultur. Og så har vi også med visshet valgt et navn som vil bli lagt merke til. Vi vil bli lagt merke til med våre tilbud og aktiviteter og ikke minst med vårt helhetssyn på mennesker og lidelser.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.