RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Sultet hester til døde

Politiet vil frata eier og hestepasser retten til å ha dyr.

Etter en bekymringsmelding om mulig mislighold av dyr, dro politiet og Mattilsynet ut til en gård i Gamvik i Finnmark i januar i fjor. I en inngjerding fant de to hester som hadde sultet til døde, samt to andre hester som fremdeles var i live.

De to hestene som var i live - to fjordinger - ble tatt hånd om av Mattilsynet og plassert på en annen stall i Finnmark. Prøver av de to døde hestene bekreftet senere at de hadde dødd av sult.

Mann og kvinne tiltalt
Mattilsynet anså saken som så alvorlig at de anmeldte den til politiet. To personer, en kvinne i 40-årene og en mann i 30-årene - henholdsvis det som skal være hestenes eier og personen som skal ha hatt ansvaret for å passe på dem - er nå tiltalt for brudd på Dyrevelferdslovens paragraf 37:

«For som dyreholder grovt å ha unnlatt å sikre at dyr får godt tilsyn og stell, herunder å sikre at: A) Fôr, beite og vann av god kvalitet, dekker dyrets behov for næring og væske og fremmer god helse og velferd. B) Dyr beskyttes mot skade, sykdom, parasitter og andre farer. Syke og skadde dyr skal gis forsvarlig behandling og avlives om nødvendig».

LES OGSÅ:  Norge får dyrepoliti

- Som eiere og/eller dyreholder for fire hester, unnlot de å sørge for at dyrene fikk tilstrekkelig næring og/eller sørge for at hestene fikk forsvarlig behandling eller ble avlivet, slik at to av hestene døde som følge av sult, og de andre to ble omplassert av Mattilsynet for å sikre at de fikk tilgang på fôr, står det i tiltalen.

Troms og Finnmark statsadvokatembeter - som har tatt ut tiltalen - mener bruddet på Dyrevelferdsloven er grovt.

- Overtredelsen er grov idet det særlig er lagt vekt på overtredelsens omfang og virkninger, og graden av utvist skyld, heter det i tiltalen.

- Alvorlig
Distriktssjef i Mattilsynet Midt-Finnmark, Hanne Marit Gran, sier til Nettavisen at saken er alvorlig.

- Når vi anmelder en sak til politiet, så er det fordi det er en alvorlig sak, hvor det er begått brudd på Dyrevelferdsloven. Annet enn det vil jeg ikke kommentere saken ytterligere, med tanke på at den ennå ikke er avgjort.

Hun kan likevel fortelle at de to fjordingene som ble omplassert etter det makabre funnet på gården, nå har det bra.

- Det går veldig bra med dem. De er solgt til Finland, og der er det finske myndigheter som tar seg av oppfølgingen.

Når saken skal opp i Øst-Finnmark tingrett i mai, kommer politiet til å kreve at det ilegges et forbud mot aktivitet knyttet til dyrehold for de to personene.

Verken hesteeieren eller hestepasserens advokat har kunnet kommentere saken overfor Nettavisen.

- Jeg har nettopp fått saken, sier advokat Vidar Zahl Arntzen, som representerer den ene av de to tiltalte.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere