*Nettavisen* Nyheter.

- «Sunt» sukker er helsefarlig

Foto: Colourbox.com (Illustrasjonsfoto)

For mye fruktose kan føre til overvekt og hjertesykdom.

16.12.10 09:16

(SIDE2:) For mye fruktose kan gi metabolsk syndrom. Dette kjennetegnes ved høyt blodtrykk, høye insulinverdier, overvekt og høyt kolesterol. For mye fruktose kan også gi hjerte- og karsykdommer, skriver Dagbladet torsdag.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

- Fruktose brukes mer og mer til søtning av ferdigprosesserte matvarer. Det er billigere, lett tilgjengelig, mer holdbart og gir mer søtsmak enn glukose. Vi følger den amerikanske tendensen, og det er all grunn til å tro at tilsetningen av fruktose kommer til å øke i tida framover, sier Tor-Erik Widerøe, overlege og professor ved Institutt for kreftforskning og molekylærmedisin ved NTNU til avisen.

Vanlig sukker er 50 prosent fruktose og 50 prosent glukose.

Eksperter er uenige om fruktose da stoffet har lavere effekt på blodsukkeret. Men Widerøe mener at nedbrytningen av fruktose i kroppen gir andre bieffekter. Blant annet danner det fett og urinsyre når det brytes ned.

Yoghurt:Hvilken bør du velge?

Beste fedmekampanje?Narvesen gjør folk fete

Oppskrift:Kake uten sukker

Forskning:Slik påvirker lavkarbo

Grønnsaker og frukt kan du fremdeles spise, de inneholder fruktose, men ikke så mye at det er farlig. Likevel tilsettes stadig flere ferdigmatvarer fruktose. Vanlige varer er lettbrus, nektar, juice, kjeks og yoghurt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.