- Supermat er en hype

Foto: (Thinkstock)

Kan disse matvarene sette i gang kroppens forbrenning? Ekspertene strides.

18.12.10 09:01

(SIDE2): Julehøytiden byr på mange utfordringer for de som har et ønske om å holde vekten.

Fristelsene er mange samtidig som festlige sammenkomster byr på velsmakende, men fet julemat som skal nytes med familier og venner.

Men fortvil ikke.

Ifølge Trine Berge, forfatteren av boken Supermat, er det visse råvarer som kan gjøre det enklere for kroppen å takle det store inntaket av fet og usunn mat.

Se oppskrifter Berges detox og kakao smoothies nederst i saken!

- Minst 300 næringsstoffer
- Rå cacao for eksempel setter i gang forbrenningen. Det inneholder minst 300 kjente næringsstoffer, og det er flere av disse som påvirker forbrenningen, forteller Berge, som også er daglig leder i helsekostkjeden, Supernature.

Hun advarer derimot mot vanlig sjokolade, som man ofte inntar i større mengder i høytiden.

- Kjøper du vanlig kakaopulver har det færre antioksidanter og andre næringsstoffer. Flere av disse forsvinner nemlig under oppvarming og bearbeiding av kakao. Du må derfor kjøpe rå kakaopulver for å få alle de gode egenskapene som kakao har å gi. Kakao inneholder alkaloider som er kjent for å sette i gang forbrenningen samt mye mineraler og et stoff som heter PEA som minsker appetitten, opplyser hun.

Hun fortsetter:

- Så du må ikke tro at du kan spise en vanlig sjokolade og at dette hjelper mot forbrenningen, for det fungerer ikke da vanlig sjokolade også inneholder sukker og melk . Men du får nå tak i rå sjokolade som er uten melk og med lavglykemiske sukkertyper, som agave nektar og kokospalmesukker, som kan spises i små mengder med god samvittighet, opplyser hun.

- Virker slankende på magefettet
Foruten rå kakao anbefaler Berge såkalte cacao nibs som en snacks til å øke kroppens forbrenning.

- Cacao nibs eller hele kakaobønner er fantastisk og de beste kakaoproduktene for forbrenning, da det også inneholder kakaofettet. Og kakaofettet inneholder et lipase enzym som virker slankende, spesielt på magefettet. Cacao nibs er litt bitre, men er bra for både lever og fordøyelse. Disse kan blandes med gojibær, som også er kjent for å være balanserende for blodsukkeret og være foryngende på grunn av stoffer som stimulerer kollagenproduksjonen, mener Berge, og legger til at bærene enten kan tilsettes muslien eller blandes med yoghurt.

- Jeg har alltid en lite mix av cacao nobs og gojibær med litt mandler i vesken min. Dette vil også være bra og ta før trening da det gir ekstra energi og kan gi høyere forbrenning når du trener.

Trine Berges detox juice(1 porsjon)

Trine Berges detox juice(1 porsjon)

5 gulrøtter
2 stilker stangselleri
1 eple
2 cm fersk ingefær
1 ss kamut hvetegress

Fremgangsmåte:Vask og kutt grønnsakene, kjør igjennom juice maskinen og tilsett så kamut pulveret. Drikk denne hver morgen i 2 til 3 uker for å rense kroppen.

- 90 prosent mettet fett
Kokosfett er et annet produkt Berge trekker fram. Mange vil kanskje reagere på at kokosfettet skal bidra til å øke forbrenningen, da produktet inneholder 90 prosent mettet fett.

- Kokosnøttolje inneholder 90 prosent mettet fett, men i motsetning til andre mettede fettsyrer er denne en mellomkjedet triglyserid (MTC) som leverer ferdig energi. Årsaken er at MTCer fordøyes uten at det stimulerer til overflødig insulin. Insulin gir kroppen signal om å lagre fett, så derfor er det et godt råd å få i seg dette om du ønsker å slanke deg, tipser Berge.

Hun understreker at det er viktig at kokosfettet man bruker både er rått og ubehandlet. Årsaken er at om kokosfettet behandles, så mister det mye av den gode effekten det har på kroppen. Hun anbefaler å blande kokosfett i for eksempel smoothies, eller smøre det på brødskiven som erstatning for smør.

- Rå kokosolje av beste kvalitet, som for eksempel aman prana-kokosolje, inneholder også lipase enzymet som er bra mot det harde magefettet, eller den såkalte pondusen, forklarer Berge, og legger til at kokosnøttolje også stabiliserer skjoldbruskkjertelen.

Trine Berges kakao smoothie(1 porsjon)

2 ss Hampfrø
1 ss rå kakaopulver
1 ss rå ekstra virgin kokosolje
1 ss hampprotein
2 bananer
2,5 dl vann

Fremgangsmåte:Kan ha en liten knivspiss med chili for og virkelig sette fart på forbrenningen. Denne kakao smoothien er veldig mettende og kan erstatte frokost eller lunsj. Gir deg god langvarig energi. Alt blendes i en blender – pynt gjerne med litt cacao nibs eller et bringebær.

- Stabiliserer kroppen
Et annet stoff i supermatfamilien er spirulina.

Spirulina er kjent for sine rensende egenskaper, og er et middel som finnes i mange såkalte detoxkurer. Spirulina skal visstnok være proppfull av gode næringsstoffer. Her er det også om lag 60 til 70 proteiner å finne, vitamin B som er bra mot blant annet stress, samt essensielle fettsyrer og Omega 3.

- Spirulina er en alge som har mye næring i seg. Det blir kalt naturens multivitamin. Spirulina er med på å stabiliserer hele kroppskjemien og blodsukkeret, så mange som tar spirulina opplever å gå ned i vekt. Det smaker litt sjø og hav siden den kommer fra havet, men kan brukes i smoothie. Men ikke tilstett appelsinjuice da sitronsyren vil redusere klorofyllets påvirkning på kroppen, advarer hun.

Og fortsetter:

- Du får også spirulina i kapsler om du synes det er mer lettvint. Denne supermaten er bra om man er overvektig eller har opphopninger i kroppen. Når man har drukket og spist mye i julen, kan denne ta jobben med å få kroppen i balanse og rydde opp, forteller hun

Hun legger til:

Spirulina gir også energi, vakrere hud, hår og negler.

Eksperten anbefaler derimot at spirulina bør tas alene om man ønsker å gå ned i vekt, og da er såkalte spirulina kapsler å anbefale.

- Kamut hvetegress vil jeg også nevne da er det mest basiske av alle «greener» og er også fint når man skal rydde opp i kroppen. Inneholder mye klorofyll, vitaminer, mineraler og aminosyrer, opplyser hun.

Berge drar også fram grønn te, samt chili og ingefær som gode urter når man vil sette i gang forbrenningen.

- Det er en hype
Allmennlege Harald Skarpeteig ved det private helse- og omsorgsforetaket Aleris, er derimot ikke helt enig i Berges uttalelser.

- Om man vil øke forbrenningen, bør man bevege seg mer i hverdagen, trene noen ganger ukentlig, helst minst 1 gang med høy intensitet, og spise sunt og regelmessig. Jeg er tvilende til at det å spise disse produktene vil ha noen særlig effekt på forbrenningen, sier han til Side2.

Han mener den store populariteten rundt supermat er en hype, og sammenligner interessen med den som eksisterte på slutten av 70-tallet omkring C-vitaminer og effekten denne vitaminet har på kroppen og bekjempelse av sykdom.

- Man har i ettertid gjort studier på C-vitaminet og funnet ut at det har ingen eller liten effekt på kroppens bekjempelse av sykdom. Det blir kanskje noe av det samme med supermaten. Jeg er tvilende til om supermat har noen effekt, uttaler han.

Han oppfordrer heller folk til å spise sunt og variert, samt holde seg i bevegelse.

- Kroppen er en fintunet maskin som ikke blir bedre av at man putter i seg såkalt supermat. Jeg har ikke noe tro på at man får bedre immunforsvar av å spise supermat, forutsatt at man har et normalt variert sunt kosthold, det vil si spise fisk minst et par ganger per uke, og grønnsaker og frukt hver dag, opplyser han.

- Ingen overraskelse
Berge er ikke spesielt overrasket over Dr. Skarpeteigs uttalelse.

- Det er i dag flere leger som er veldig positive når det gjelder supermat. Men at det finnes mange som er skeptiske er vel ingen overraskelse. Men jeg er helt enig i at kroppen er en fintunet maskin og nettopp derfor er det veldig logisk både for meg og mange andre at supermat virker. Supermat er ikke legemidler som gir umiddelbar effekt, men de gir kroppen over tid de næringsstoffer som den trenger til å helbrede seg selv. Det er grunntanken i filosofien bak supermat, forklarer hun.

Hun er overbevist om at supermattankegangen ikke er noe hype, og henviser til USA hvor hun mener det hele oppsto.

- At supermat er en hype er jeg heller ikke enig med selv om det er blitt trendy det siste året. Hvis vi ser på USA, der supermat kommer fra, oppsto dette for 70- 80 år siden i det små, men de siste 30 årene har det virkelig tatt fart og ingenting ting tyder på at det blir mindre interesse for dette. Det ser vi også i andre land så jeg har ingen tro på at supermat er glemt om to-tre år, sier hun.

Og fortsetter:

- Det blir også forsket mer og mer på forskjellige typer supermat og resultatene viser at dette virker, så dette er veldig spennende.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.