- Supernanny kan være skadelig

Foto: (TV 2)

- Å bruke «time out» på barn er helt utdatert, mener familieterapeut Lars Fengsrud.

31.03.11 19:21

(SIDE2): Bakgrunnen er kvinnen som er tiltalt for å ha sperret inne sin fem år gamle sønn, uten mat og drikke eller mulighet for toalettbesøk.

Les saken: Sperret sønnen inne

Hun sier selv at hun var inspirert av TV-serier om barneoppdragelse, som for eksempel «Supernanny» som tidligere gikk på TV 2.

Utdaterte råd
Familieterapeut Lars Fengsrud i Familiehjelp AS sier han er skeptisk til TV-serier som dette.

- For det første så representerer disse seriene barna på en helt etisk ugrei måte. Dette er vanskelige og fortvilte situasjoner som barn, uansett alder, bør bli skånet fra å måtte stille opp på TV. Dessuten er mange av prinsippene som brukes i disse programmene utdaterte. Som for eksempel «time out».

Fengsrud mener at man som forelder må klare å romme barns frustrasjon. Han mener heller at det er foreldrene som skjermer seg selv fra barna med en slik metode.

- Barn kan ha diagnoser
- Jeg er sterkt uenig i dette som virkemiddel. Det er mye lurere med en «time In» hvor foreldrene ikke trenger å gi barna oppmerksomhet, men også bør vise barna at de takler deres frustrasjon og sinne, sier Fengsrud.

Han mener de tydelige grensene må settes, men at det er utrolig viktig at barn med ulike atferdsvansker kartlegges ut fra individuelle behov.

- Noen har diagnoser og derfor er det vanskelig å bruke noen generelle råd fra TV. Det kan i verste fall være skadelig, sier han.

Plukket opp oppdragelse fra TV
Torsdag ble det kjent at en 37 år gammel mor fra Øvre Romerike er tiltalt for mishandling av den nå syv år gamle gutten. Da barnet var fem år skal moren blant annet ha tatt på sønnen en bleie, og sperret han inne på et rom. Begrunnelsen var at han ikke skulle mase om å få gå på do.

I slutten av april må moren møte i retten. I tiltalen heter det blant annet: «Videre stengte hun ham gjentatte ganger inne på et rom og forlot ham der over mange timer uten mat og drikke, og uten at han fikk gå på toalettet.»

- Gutten har vært gjennom en rystende form for barneoppdragelse, som det gjør inntrykk på meg å lese om. Et alvorlig overgrep, sier bistandsadvokat Per Ove Marthinsen til Romerikes Blad.

Moren bestrider at det hun har gjort er så ille som det kommer fram i tiltalen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.