RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Svakheter ved politiets håndtering

Foto fra rapporten: Politiets håndtering av drapene i Årdal 4. november 2013 Evalueringsrapport fra politiet
Foto fra rapporten: Politiets håndtering av drapene i Årdal 4. november 2013 Evalueringsrapport fra politiet Foto: Kjetil Avsnes (Politi.no)
Sist oppdatert:
Politiet tar selvkritikk etter trippeldrapet på Valdresekspressen.

Det kommer fram av en fersk rapport som mandag ble lagt fram av Politidirektoratet.

- Politiet har fått kritikk for sin håndtering av saken. Sogn og Fjordane politidistrikts gjennomgang viser at kritikken er berettiget på flere punkter, skriver Politidirektoratet på sine nettsider.

Tre personer ble drept på Valdresekspressen i Årdal, og i etterkant har politiet fått kritikk for en lang responstid.

- Drapssaken på Valdresekspressen var dypt tragisk - først og fremst for de etterlatte, lokalsamfunn og kolleger. Raskere respons hadde ikke reddet liv, påpeker direktoratet.

Les hele rapporten her

- Kunne ikke vært unngått
- Etterforskningen av saken er tydelig på at de tre drepte var døde allerede før første melding kom til AMK. Drapene kunne derfor ikke vært unngått uansett hvor tidlig politiet hadde vært tilstede. Gjennomgangen viser likevel svakheter ved politiets organisering og håndtering av saken, står det videre.

Blant annet kommer det fram i rapporten, som er utarbeidet av Sogn og Fjordan politidistrikt, at operasjonssentralen var for dårlig bemannet

- Operasjonssentralene skal være bemannet med to personer til enhver tid. Da operasjonssentralen hos politiet mottok første melding klokken 17.31 var det bare en person på jobb på selve operasjonssentralen. Den andre operatøren var opptatt med oppgaver i arresten i de første kritiske minuttene. Operatøren var ikke tilbake på operasjonssentralen før klokken 17.48. En normal bemanning på operasjonssentralen kunne blant annet ha bidratt til avklaringer knyttet til Lærdalspatruljens valg av kjørerute, skriver Politidirektoratet.

- Skulle hatt fremskutt lagring
Det kommer også fram at politipatruljen ikke hadde fremskutt lagring av våpen, til tross for at dette var et krav fra 1. oktober.

- Her har det vært ulike oppfatninger i distriktet om hvorvidt patruljer hvor kun den ene tjenestemann har våpengodkjenning skulle medbringe våpen. Det er politimesters klare oppfatning at slike patruljer skal ha fremskutt lagring. Det ble derfor allerede 8. november gitt direktiv om at dette skal gjennomføres i politidistriktet, står det videre.

Politidirektoratet kom med en nasjonal presisering omkring fremskutt lagring 18. november.

Politimesteren i Sogn og Fjordane, Ronny Iden, tar selvkritikk.

- Jeg finner ingen grunn til å kritisere patruljen for valg av kjørerute, gitt de opplysninger de hadde. Som politimester er det mitt ansvar at operasjonssentralen ikke hadde nødvendig bemanning. Etter hendelsen ble rutinene umiddelbart endret. Jeg har forsikret meg om at nå skal ha to på vakt, samt at om noen utfører samtidige oppgaver i arresten så skal de medbringe sambandsutstyr som gjør dem umiddelbart tilgjengelige for operasjonssentralen, sier Iden.

- Krevende for de involverte
Han sier at debatten om politiets innsats etter drapene, har vært krevende for de involverte polititjenestemennene.

- At en raskere respons ikke kunne ha forhindret drapene, er ingen unnskyldning for de svakheter vår gjennomgang viser. Det er imidlertid fullt og helt mitt ansvar at operasjonssentralen ikke var tilstrekkelig bemannet, og at patruljen ikke hadde fremskutt lagring. Jeg har derfor satt i gang nødvendige tiltak for å sørge for at Sogn og Fjordane politidistrikt følger gjeldende regelverk på disse områdene, sier Iden.

Politidirektoratet har mottatt rapporten fra Sogn og Fjordane politidistrikt, og har oversendt denne til Justis- og beredskapsdepartementet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere