*Nettavisen* Nyheter.

- Svenske tjenestemenn uønsket i Israel

Foto: AMMAR AWAD (EPA)

Krisen mellom Israel og Sverige er i ferd med å nå nye høyder.

23.08.09 12:42

Foranledningen til det som omtales som en krise i israelske medier mellom de to nasjonene, er en artikkel som ble publisert i den svenske avisen Aftonbladet.

Journalisten i Aftonbladet fremsatte kraftige beskyldninger i en artikkel og anklaget israelske styrker for organhandel og organtyveri av drepte palestinere under Gaza-krigen tidligere i år.

- Ikke lenger velkomne
Israelske myndigheter har brukt store ressurser på å avvise beskyldningene, men svenske myndigheter har så langt ikke fordømt anklagene i artikkelen. Dette har ergret Israel og det ble høy temperatur under det ukentlige regjeringsmøtet. Finansminister Yuval Steinitz gikk så langt i å si at «de som nekter å fordømme denne ærekrenkelsen, vil kanskje ikke lenger være velkomne til staten Israel», skriver Jerusalem Post.

Selv om Steinitz nektet å utdype kommentaren, så tyder mye på at han henviste til Sveriges utenriksminister Carl Blidt, som nekter å fordømme artikkelen.

- Vi befinner oss i en krise inntil den svenske regjeringen velger å besvare på en annen måte, sa Steinitz.

Krever formell fordømming
Israels statsminister Binyamin Netanyahu har også vært ute og kommentert påstandene i den svenske avisen.

- Vi krever og forventer en formell fordømming fra den svenske regjeringen, og ikke en unnskyldning for anklagene, sier Netanyahu.

Israel har også antydet at dette skyldes antisemittiske holdninger.

Ingen krise
Blidt mener derimot at det ikke er noen diplomatisk krise mellom Sverige og Israel.

– Nei, det synes jeg ikke, men vi har en situasjon der det ikke alltid er lett å få en forståelse i omverden for den ytringsfriheten vi har i Sverige, og det bekymrer meg litt at det dannes et bilde av at dette er et samfunn som tolererer antisemittisme, for det er det ikke, sier Bildt til svensk TV4.

Bildt ønsker ikke å kommentere hvorvidt han har beklaget artikkelen overfor israelske myndigheter.

Den israelske ambassadøren til Sverige ble rasende da en svensk journalist stilte spørsmål om Israel ville etterforske påstandene om organhandel.

- Vet du hva? Jeg har et forslag til deg. Kan du ikke undersøke hvorfor Mossad og jødene sto bak bombingen av tvillingtårnene? Kan vi ikke undersøke hvorfor jødene sprer Aids i de arabiske landene? svarte ambassadør Benny Dagan, skriver Jerusalem Post.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.