*Nettavisen* Nyheter.

- Sverige skifter til seks timers arbeidsdag

Flere selskaper i Sverige tester seks timers arbeidsdag i håp om mer effektivitet og bedre helse for sine ansatte.  Foto: Tore Meek (NTB scanpix)

I Sverige debatteres det om kortere arbeidsdager er mer effektivt og sunt. Flere selskaper har allerede kuttet arbeidsdagen til folk med to timer.

Nettstedet Science Alert har plukket opp den svenske arbeidslivsdebatten om kortere arbeidsdager, og omtaler det som skjer i Sverige som et skifte i arbeidshverdagen til folk.

Linus Feldt, som er direktør i app-utviklingsselskapet Filimundus, sier til nettstedet Fast Company at han ikke tror den standardiserte åtte timer lange arbeidsdagen er så effektiv som man skulle tro:

- Å holde seg fokusert på en spesifikk arbeidsoppgave i åtte timer er en stor utfordring. For å klare å gjennomføre dette, mikser vi inn ting og pauser for å gjøre arbeidsdagen mer utholdelig.

- Lettere å fokusere intenst

Feldt legger til at folk på samme tid får vanskeligheter med å holde styr på privatlivet sitt ved siden av jobb.

Filimundus byttet til seks timers arbeidsdag i fjor, og sier at forkortingen ikke har ført med seg store endringer i måten folk jobber på.

- Mitt inntrykk nå, er at det er lettere å fokusere mer intenst på jobben som må gjøres, og at du har utholdenhet til å gjøre det, og fortsatt har energi igjen når du drar fra kontoret, sier Feldt.

Les også: Lange arbeidsdager øker risikoen for hjerneslag

Kortet ned arbeidstiden for 13 år siden

På flere Toyota-servicesentre i Göteborg kortet man ned arbeidstiden med to timer allerede for 13 år siden.

Martin Banck, administrerende direktør, fortalte The Guardian tidligere i september at de ser positive ringvirkninger av tiltaket.

Toyota-sentrene skiftet fra en arbeidsdag fra klokken 7 til 16, til to seks timer lange skift med full lønn, med færre og kortere pauser.

- De ansatte føler seg bedre, det er lite ekstrahjelp og det er lettere å rekruttere nye mennesker, sier Banck til avisen.

Startet forsøk på offentlig aldershjem i fjor

I februar i år startet forsøket med seks timers arbeidsdag for de ansatte på Svartedalens aldershjem i Göteborg i Sverige.

De 60 personene som jobber på hjemmet har fått beholde lønnen de har hatt for de standard åtte timene de jobbet før.

Målet med forsøket har vært å se om kortere arbeidstid gir bedre helse for de ansatte, og det skal også skape flere arbeidsplasser, skrev P4 Göteborg om forsøket i fjor.

Eksperimentet på det offentlige aldershjemmet er midlertidig, og blir ikke nødvendigvis standard praksis.

The Guardian har senere omtalt Svartedalen-forsøket som en suksess - selv om det koster mer penger.

- Kvinner i omsorgsyrker mest utsatt

I en kronikk på Aftonbladets nettsider denne uken, skriver stressforsker Aleksander Perski om økningen i sykemeldinger som følge av stressrelaterte sykdommer.

«Våre politikere synes å ha vanskelig for å forstå at vi lever i en delvis ny verden, der de fleste av oss opplever at kravene til livet og arbeidslivet øker enormt», skriver Perski.

Han trekker frem den mest utsatte gruppen - kvinner mellom 30 og 50 år som jobber innenfor helsesektoren, og påpeker reduksjonen av heltidsjobber for yrkesgruppen.

«Kombinasjonen av høye krav, lav kontroll, dårlig sosiale støtteordninger og en sterk vilje til å prestere leder ofte til kronisk stress, og når søvnforstyrrelser tilkommer, kan resultatet bli utmattelsessyndrom».

Perski oppfordrer til å overveie seks timer lang arbeidsdag for ansatte i omsorgsyrker, og mener det ikke kommer til å bli vesentlig mye dyrere enn økningen av sykemeldinger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag