RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Svikter khatbrukerne

Foto: Nettavisen (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Politiet mener helsevesenet må ta mer ansvar for at khatbruken florerer i Oslo. Samtidig mener byens rusbyråd at politiet ikke gjør nok.

Fredag skrev Nettavisen om det åpenlyse salget av det narkotiske stoffet khat i gatene på Grønland i Oslo.

Midt på lyse dagen, mens barn leker rett ved siden av, selges og kjøpes khat på gata. Den narkotiske planten er et stort rusproblem blant mange somaliske menn i Norge.

- Klart det er et stort problem for dem som bor der. Vi skal ikke ha det sånn, sa politistasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon.

Les også: Her selger de khat i full offentlighet

- Rus er kjernen
Stølen fortalte at Grønland, der khatsalget florerer, er et av fem prioriterte områder i Oslo sentrum som politiet har under oppsikt.

Så langt i år har de pågrepet totalt 350 asylsøkere for salg og oppbevaring av narkotika i sentrumsgatene, en økning på over 100 prosent fra den samme perioden i fjor.

Men Stølen er likevel langt fra fornøyd. Han mener det er andre som må mer på banen, for å få bukt med problemet.

- Du kan spørre helsevesenet hvor det blir av ruspolitikken. Det er rus som er kjernen her, sier politistasjonssjefen til Nettavisen.

- Helsevesenet må på banen, understreker han.

- Ikke et ordensproblem
Han forteller at politiet patruljerer Grønlandsgatene hele tiden, men at det ikke er løsningen på problemet.

- Vi pågriper jo folk hele tiden, men hvis vi skal bli kvitt problemet, må vi gå inn å ta vekk rusen. Blir det ikke noen kjøpere, er det heller ingen selgere, sier Stølen.

Han mener også at helseministeren bør engasjere seg.

- Helseministeren må ta et ansvar. For rusen er ikke et ordensproblem. Vi løser ikke dette ved å sette folk i fengsel. De trenger behandling, sier Stølen bestemt.

- Burde blitt mer prioritert
Byråden som har ansvar for Oslos ruspolitikk, Anniken Hauglie (H), mener samtidig at også politiet prioriterer khatbrukerne for lite.

- Jeg skulle nok ønsket at politiet hadde prioritert dette høyere. Men samtidig vet jeg at Oslo politidistrikt sliter med ressurser, og må gjøre knallharde prioriteringer hver eneste dag. Men jeg mener at omsetning av illegale rusmidler i Oslo, er noe de kanskje burde prioritere enda høyere, sier Hauglie.

Hun mener det er politiets plikt å slå ned på omsetningen.

- Når politiet ser åpenlys omsetning, synes jeg det minste man kan gjøre, er å slå ned på det. Kanskje de burde patruljere områdene mer, være mer synlige. Dette er politiets oppgave, sier hun.

- Det er helt uakseptabelt
Hauglie karakteriserer omsetningen av narkotiske stoffer i Oslo, som er et alvorlig problem.

- Jeg mener det er helt uakseptabelt. Man skal aldri, under noen omstendighet, tillate at det omsettes eller brukes rusmidler i det åpne rom i Oslo. Hvis voksensamfunnet velger å se en annen vei når det skjer, så sender det også et utrolig dårlig signal til de unge, sier byråden.

- Men hva vil du gjøre for å få bukt med problemet?

- Rusbehandlingen ligger i staten, men det er klart at Oslo kommune selvfølgelig skal ta vår del av ansvaret. Oslo kommune har et stort ansvar når det gjelder rehabilitering, forebyggende arbeid, sysselsetting og aktivisering, sier Hauglie.

- Jeg ser ikke bort fra at vi kan bli bedre, sier hun.

- Har ikke annet å gjøre
Byråden sier at somaliere har en lavere deltakelse i yrkeslivet enn andre innvandrergrupper, og at de derfor har en større utfordring når det gjelder denne gruppen.

- Arbeidsdeltakelsen er lavere blant somaliere enn andre grupper. Så det å få dem i arbeid er et viktig tiltak, så de ikke går rundt å gjør dank. Arbeid og aktivitet er helt avgjørende, sier Hauglie, og legger til:

- Vi kan nok strekke oss enda lengre, og jobbe enda mer aktivt for å få dem ut i jobb. Men vi jobber aktivt i sosialtjenesten med dette, både mot kvinner og menn, sier hun.

Når det gjelder arbeidet med å hjelpe folk til å slutte med khat, er rusbyråden helt enig med Stølen.

- Når Kåre Stølen etterlyser flere behandlingsplasser på sykehus, er jeg helt enig. Det er et stort problem at ventetiden for en sykehusplass øker, sier Hauglie.

- Må sende kriminelle ut
Hun forteller at hun nå har tatt initiativ til et møte på rusfeltet i slutten av mai, med sykehusene i Oslo, Oslo politidistrikt og Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS).

- Vi skal diskutere hvordan vi skal møte den ventede narkoturismen til sommeren. Hver sommer er det et problem at det kommer ungdom utenbys fra og trekker inn til byen. Dette er en erkjennelse av at Oslo kommune ikke kan løse dette alene, sier Hauglie.

Byråden mener også regjeringen må gjøre mer for å få sendt ulovlige asylsøkere ut av landet.

- Veldig mange av dem som blir pågrepet for omsetning av narkotika, er asylsøkere. Jeg mener det må være en hovedoppgave for regjeringen å få ned saksbehandlingstiden for asylsøknader. Kriminell aktivitet i Norge bør også få innvirkning på utfallet av asylsøknaden. At man står og selger narkotika langs Akerselva, bør få innvirkning, mener hun.

- Ingen sitter med nøkkelen
Hauglie påpeker samtidig at det ikke er noen enkel løsning på khatproblemet.

- Dette er et område hvor flere har et ansvar. Det er derfor viktig at vi legger strategien sammen, nettopp fordi ingen av oss sitter med nøkkelen alene, sier hun.

Nettavisen har bedt om en kommentar fra helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen når det gjelder statens innsats for khatbrukerne, men hun har ikke vært tilgjengelig for å kommentere saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere