*Nettavisen* Nyheter.

- Svineinfluensa kan slå ut Internett

Foto: Bildemontasje (Shutterstock/Nettavisen)

Den amerikanske statsrevisjonen frykter influensasyke vil overbelaste Internett.

28.10.09 23:46

Eksperter har i flere år påpekt at det finnes et potensielt problem med internettilgang under en omfattende pandemi. Årsaken til dette er at flere millioner blir værende hjemme på grunn av sykdom under en pandemi, noe som kan føre til at millioner av mennesker surfer samtidig på Internett og overbelaster lokale nettverk, skriver Washington Post.

Overbelastningen kan forplante seg videre og bli et globalt problem og ramme flere områder samtidig, skriver avisen. I verste fall kan overbelastningen vare i flere uker eller måneder.

Mangler sikkerhetstiltak
Den amerikanske statsrevisjonen kritiserer nå Det amerikanske sikkerhetsdepartementet (Homeland Security Department) for mangel på sikkerhetstiltak som eventuelt kan forhindre at noe slikt skal kunne skje.

- Sikkerhetsdepartementet har ikke en gang en plan, slår statsrevisjonen fast i en fersk rapport, melder Reuters.

Et av de store potensielle problemene er bredbåndskapasitet. Spesielt den sisten distansen til husstanden.

- En slik nettverksbelastning kan hindre børsmeklere og andre i verdipapirmarkedet fra å jobbe hjemmefra under en pandemi, opplyser statsrevisjonen i en rapport.

- Sikkerhetsdepartementet har ansvar for å forsikre om at kritiske telekommunikasjonsinfrastrukturer er beskyttet, lyder rapporten.

Men Sikkerhetsdepartementet hevder statsrevisjonen har urealistiske forventninger til hva som kan gjøres med internettilgangen dersom millioner av mennesker sitter hjemme og laster ned tunge internettfiler i kjedsomhet som følge av svineinfluensa.

Senke bredbåndshastigheten?
Internett-leverandører kan i verste fall måtte få godkjent fra myndigheten å blokkere populære nettsider, eller senke bredbåndshastigheten hos privatkunder – for å rydde vei for elektronisk handel, ifølge Reuters.

Folkehelseinstituttet anslår at én million nordmenn kan i verste fall bli slått ut av svineinfluensa.

- Ikke bekymret
Telenor deler ikke amerikanernes bekymring. Selv om pandemien skulle slå ut store deler av Norges befolkning samtidig, tror ikke informasjonssjef i Telenor Elisabeth Evjen internettkapasiteten vil bli noe problem.

- Vi har ikke gjort konkrete store beregninger på dette området, men vi ser at tidsrommet mellom klokken 21 og 23 er de mest travle timene i løpet av døgnet for oss, og også i denne perioden har vi god kapasitet, sier Evjen til Nettavisen.

Hun forsikrer at kapasiteten heller ikke vil være noe problem dersom alle blir syke samtidig og bruker internett mye gjennom hele dagen.

- Vi deler ikke denne bekymringen. Vi har god kapasitet og ser ingen tegn på at vårt nett vil kunne bli overbelastet, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.