RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Sven Mollekleiv, president i Norges Røde Kors.
Sven Mollekleiv, president i Norges Røde Kors. Foto: Erlend Aas (Scanpix)

- Svært vanskelig uten korset

Sist oppdatert:
Røde Kors advarer Forsvaret.

Forsvaret vil åpne for å fjerne det røde korset på sanitetspersonell og sanitetskjøretøy i fremtiden, noe Røde Kors advarer sterkt mot.

- Det røde korset har til formål å vise at sanitetspersonell har krav på beskyttelse. Å fjerne korset gir altså sanitetspersonell, og ikke minst deres pasienter, både faktisk og rettslig en dårligere beskyttelse i væpnet konflikt, uttaler president i Røde Kors i Norge, Sven Mollekleiv, i en pressemelding.

- Blir lovlige mål
I tilegg vil Forsvaret åpne for at sanitetspersonell skal kunne bruke tyngre våpen.

- Ved å åpne for at sanitetspersonell tidvis kan fjerne emblemet for å gripe til tyngre våpen bryter Norge Genèvekonvensjonene. Samtidig vil sanitetspersonell da bli lovlige mål i henhold til krigens regler og det taper både sanitetspersonell og de sårede i krig og konflikt på, både soldater og sivilbefolkning, sier Mollekleiv.

Han er også bekymret for hvordan sanitetspersonell skal få utøve sin plikt i henhold til internasjonal humanitær rett om å bistå alle parter i konflikten med helsehjelp.

- Svært vanskelig
- Det oppdraget vil være svært vanskelig om ikke umulig å gjøre om en ikke er merket med det røde korset. Hvordan skal partene ha tillit til sanitetspersonell som møter en med tunge våpen? spør Mollekleiv, og legger til:

- Dersom sanitetspersonell ikke bærer det røde korset, vil motstanderen ha betydelig mindre forutsetning for å vite at de har krav på beskyttelse mot angrep, sier han.

Røde Kors vil nå ta saken opp med forsvarsministeren, regjeringen og Stortinget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere