*Nettavisen* Nyheter.

- Sykehus ute av kontroll

Siv Jensen, Stortinget Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

- Situasjonen i Helse Sør-Øst er alarmerende, mener Frp-leder Siv Jensen.

08.09.11 09:49

Sykehusene i en rekke byer på Sør- og Østlandet har ikke kontroll på at pasientene får den hjelpen de skal ha i tide. Det viser en ny rapport fra Helse Sør-Øst.

- Dette er svært alvorlig, og det er slik svikt folk kan dø av. Vi kjenner til at det har skjedd, sier direktør Lars Hanssen i Statens helsetilsyn til Aftenposten.

- Dagens avsløringer om situasjonen i Helse Sør-Øst er så alarmerende at Stortinget så raskt som mulig må bli orientert, sier Siv Jensen etter å ha blitt orientert om saken.

Partilederen mener også at disse forholdene kan ha kostet mange liv, siden pasienter blir «borte» i systemet, ikke kalles inn til kontroll og ikke blir behandlet i tide.

Frp frykter at økonomisk innsparingspress kan være en årsak til de manglene rapporten avdekker.

- Vi vet at sykehusene over år har vært hardt presset økonomisk. Helseministeren sitter med ansvaret, og denne rapporten tyder på at hun ikke har gjort jobben sin.

I en pressemelding påpeker Jensen at Frp tidligere har fremmet forslag om en uavhengig gjennomgang og økte bevilgninger.

- Helseministeren har sagt hun har full kontroll, noe denne rapporten med all tydelighet tilbakeviser.

- Nå trenger vi handling og tiltak, og ikke en helseminister som skyver de regionale helseforetakene foran seg, sier Jensen.

Rapporten som avdekker bruddene er levert av konsernrevisjonen til Helse Sør-Øst, og skal behandles i styremøte neste uke. Rapporten peker på at en av hovedårsakene til de store feilene er at lederforankringen i sykehusene gjennomgående er for svak.

40292

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.