RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Sykehusstriden er blitt så giftig at den må opplyses

- Vi ønsker svar på om helseministeren har brutt helseforetaksloven, og vi ønsker at saken skal belyses i sin fulle bredde. Vi ønsker en oversikt over hvordan loven blir, og tidligere er blitt, praktisert, sier Per Olaf Lundteigen (Sp)
- Vi ønsker svar på om helseministeren har brutt helseforetaksloven, og vi ønsker at saken skal belyses i sin fulle bredde. Vi ønsker en oversikt over hvordan loven blir, og tidligere er blitt, praktisert, sier Per Olaf Lundteigen (Sp) Foto: Kallestad, Gorm (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Følg sykehushøringen direkte her.

I dag kaller kontroll- og konstitusjonskomiteen inn til høring i sykehussaken. Formålet er å avdekke om helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) utilbørlig påvirket prosessen med hvor det nye sykehuset skulle plasseres.

DIREKTE: Følg høringen direkte her

To ganger har komiteen sendt en liste med spørsmål til helseministeren for å få svar på hvordan eierskapet ble utøvd.

Svarene var ikke gode nok, mener saksordfører Lundteigen og finner grunn til å tro at det kan komme fram ny informasjon under høringen.

– Vi ønsker svar på om helseministeren har brutt helseforetaksloven, og vi ønsker at saken skal belyses i sin fulle bredde. Vi ønsker en oversikt over hvordan loven blir, og tidligere er blitt, praktisert, sier han til NTB.

SYKEHUSHØRING: Fra venstre Randulf Søberg, Hege Gjessing president i Legeforeningen og Georg Nikolai Johnsen.


– Kan ikke fortsette

Like før jul ble det bestemt at det nye sykehuset skal legges til Molde. Sykehusforkjemperne i Kristiansund har hevdet at det hele var en skinnprosess fordi Høie allerede hadde bestemt seg, og at han forsøkte å påvirke styremedlemmer i det lokale og regionale helseforetaket.

– Hele saken er blitt så giftig i Helse Møre og Romsdal at det har skapt en situasjon som krever å bli ytterligere opplyst. Disse forholdene kan ikke fortsette, det er en umulig situasjon for helseforetaket å leve med, sier Lundteigen.

Komiteen har fått store mengder innspill i forkant av høringen.

– Det er helt overveldende. Alt fra enkeltpersoner til organisasjoner og juridiske utredninger og hva som er lagt til grunn, sier Senterparti-representanten.

– Misbruk

Jussprofessor Aslak Syse sa torsdag til Aftenposten at høringen ikke burde funnet sted. Han mener Høies opptreden i saken er «godt innenfor» loven, og at opposisjonen misbruker muligheten til å kalle inn til høring.

Lundteigen mener det er gode grunner til at kontrollkomiteen tar opp saken.

– Vi må se på forholdet mellom de juridisk forpliktende møtene og signalene som gis utenfor foretaksmøtene. Høie skriver at den kommunikasjonen han har hatt, er helt lovlig. Vi vil høre fra dem som er berørt av hans styring og høre deres versjon, sier han.

Komiteen får høre fra alle som har sittet som direktør eller styreleder i helseforetakene de siste årene. Flere avganger har skjedd under dramatiske omstendigheter, og sykehusforkjemperne fra Kristiansund mener utskiftningene har vært en del av prosessen med å sørge for at sykehuset til slutt skulle legges til Molde.

Striden om plasseringen har pågått i flere år. Komiteen har derfor bedt tidligere helseministre fra Arbeiderpartiet, Anne-Grete Strøm-Erichsen og Jonas Gahr Støre, om å forklare seg om sine roller.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere