*Nettavisen* Nyheter.

- Synd at Høie tror at kvinner ikke vet hva de mener

REAGERER: Stortingsrepresentant Lene Vågslid (Ap) mener helseminister Bent Høie ikke tar norske kvinner på alvor i spørsmålet om reservasjonsrett. - Han har ikke folket med seg, og bør trekke forslaget, mener hun. Foto: Foto: Arbeiderpartiet

Ap-politiker hardt ut mot helseministeren.

26.02.14 15:11

Stortingsrepresentant Lene Vågslid (Ap) blir kraftig provosert at uttalelsene helseminister Bent Høie (H) ga til Nettavisen tirsdag, om den omstridte reservasjonsretten.

- Jeg synes det er synd at Høie tror at kvinner ikke vet hva de mener, tordner Vågslid.

Les også: Nordmenn sier blankt nei til reservasjonsrett

- Høie har ikke folket i ryggen
Bakgrunnen er en undersøkelse som Ispos MMI har gjennomført for Nettavisen, som viser at hele tre av fire nordmenn sier nei til regjeringens forslag om å gi fastleger rett til å reservere seg mot å henvise kvinner til abort.

- Det handler også om at det inntrykket som er skapt av den ordningen til dels fremstilles som om det er en omkamp om retten til selvbestemt abort, og det er det jo ikke, sa Høie om den store motstanden i befolkningen.

Vågslid mener Høie bommer stort når han begrunner motstanden med at det er skapt et feil inntrykk av saken.

- Denne målingen viser helt klart at Høie ikke har folket i rygget. Kvinner vil ikke at fastleger skal med loven i handa nekte henvisning til abort, sier hun.

Torsdag vil Vågslid ta saken opp med Høyre i Stortinget, på bakgrunn av Nettavisens undersøkelse.

- Jeg tror folk er lei at både Høie og Erna Solberg åpenbart ikke tror at folk ikke forstår saken. Jeg mener undersøkelsen klart viser at folk flest mener at de skal få det de har krav på av fastlegen sin, sier hun.

Les også: Legeforeningen tar omkamp om reservasjonsretten

Klikk på bildet for å forstørre.

MØTER MOTSTAND: Helseminister Bent Høie mener den store motstanden mot reservasjonsretten skyldes at det er skapt et feil inntrykk av saken. 3 av 4 sier nei til ordningen i Nettavisens siste undersøkelse.


- Kvinnene må ta strafferunder

Undersøkelsen viser også at det er flere kvinner (78 prosent) enn menn (68 prosent) som er mot en reservasjonsrett for fastleger.

Motstanden er størst i Nord-Norge, og minst på Vestlandet og i Oslo.

- Jeg forstår godt at motstanden er spesielt sterk i nord når Høies beskjed til kvinner i Finnmark er: «en ung kvinne i Finnmark skal kunne ringe et sykehus og kunne ta et fly morgenen etter uten å tenke på økonomi», sier Vågslid, og påpeker:

- For det første er det ikke økonomi som er den største bekymringen når man er uønsket gravid, men nok mest hva kvinner skal gjøre? Mange kvinner vet ikke om de vil ta abort, og trenger veiledning og hjelp fra sin fastlege, sier hun.

Vågslid mener Høie underdriver vanskene disse kvinnene står i.

- De setter legene foran mens kvinnene må ta strafferunder, hevder hun.

Les også: - Mer tabubelagt enn jeg hadde trodd
Les også: 165 ordførere sier nei til reservasjonsrett

- Forslaget bør trekkes
Ap-representanten mener reservasjonsrettordningen rett og slett vil undergrave fastlegeordningen og svekke kvinners rettigheter over hele landet.

- Forslaget bør trekkes, konstaterer hun.

Høie påpekte tirsdag at reservasjonsmuligheten tvert i mot er en sikring for kvinnene.

- Dette er jo i realiteten en sikring av at kvinner som ønsker å søke om abort, skal være trygge på den veiledningen som de får hos fastlegen gis av en fastlege som ikke har en så sterk negativ holdning til abort at de ønsker å reservere seg, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag