- «Syrestraffen» har blitt utsatt

Foto: Scanpix

Iranske myndigheter utsatte fredag kveld avstraffelsen av mannen som kastet syre i ansiktet på Ameneh Bahrami.

14.05.11 11:36

Majid Movahedi kastet syre i ansiktet på Ameneh Bahrami i 2004 etter å ha fridd til henne gjentatte ganger og fått nei. Bahrami mistet synet på begge øynene og satt igjen med et vansiret ansikt.

Ifølge menneskerettighetsgruppen Iran Human Rights meldte det statlige iranske nyhetsbyrået ISNA fredag kveld at avstraffelsen av Movahedi har blitt utsatt, men ikke stanset. Man har ikke oppgitt noen grunn for dette.

Ameneh Bahrami skulle gjennomføre straffen, som gikk ut på å helle 10 dråper svovelsyre i hvert øye på Movahedi. Straffen skulle gjennomføres lørdag klokken 12.00 og Bahrami har selv sagt at hun ønsker å gjennomføre straffen.

Har vakt reaksjoner
Dommen har vakt reaksjoner i flere land, blant andre Norge, Storbritannia og Belgia. Iran Human Rights ber verdenssamfunnet gjøre hva de kan for å stanse at dommen blir fullbyrdet.

- Denne saken har de siste to dagene fått enorm oppmerksomhet internasjonalt. Det kan ikke være uten sammenheng med avgjørelsen som nå er tatt. Iranske myndigheter har hele tiden påstått at det er kvinnens rett å utføre denne straffen, sier talsmann Mahmood Amiry-Moghaddam i Iran Human Rights til Nettavisen.

Han understreker at man ennå ikke vet hva som skjer videre.

- Iranske myndigheter er sparsomme med informasjon. Kvinnen var ikke klar over utsettelsen i dag morges, så det kan ikke være fra hennes side. Jeg synes det er positivt at iranske myndigheter ikke krysser enda en grense når det gjelder groteske straffer, fortsetter Amiry-Moghaddam.

- Får ingen støtte
Bahrami har mistet alt hun hadde og får ingen støtte fra iranske myndigheter.

- Vi må jo ikke glemme henne i denne saken. Hun er offer for en kvinnefiendtlig holdning i det iranske regime. Kvinnen har all vår sympati, men den løsningen iranske myndigheter gir henne er minst like ille.

Han understreker at det er svært viktig at den internasjonale fordømmelsen fortsetter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.