- Syse ville ha vært en bedre Nobel-leder

Nyvalgte komitémedlem Henrik Syse.

Nyvalgte komitémedlem Henrik Syse. Foto: Alexander Winger (Nettavisen)

Nobelkomiteen styres fortsatt av en «gammel politiker».

03.03.15 15:01

Tirsdag ettermiddagen kom nyheten om at Thorbjørn Jagland (Ap) er vraket som leder av Nobelkomiteen. Han er erstattet med Kaci Kullmann Five (H), som dermed tar over det tunge vervet.

- Dette kommer ikke som noen overraskelse fordi det har vær en debatt og diskusjon i forkant. Men det er argumenter på begge sider her. Jeg er én av dem som har vært kritisk til Jagland, så jeg synes det er greit at han ikke lenger er leder for Nobelkomiteen, sier Jan Arild Snoen på nettstedet Minerva til Nettavisen.

- Men på en annen side er det viktig at det ikke framstår som en følge av fredsprisen til Liu Xiaobo. Det er mulig kineserne vil framstille det sånn. Det har vært et tungtveiende argument for å beholde ham som leder, sier Snoen.

- Er Kaci Kullmann Five kompetent til å lede denne tunge komiteen, Snoen?

- Hun har en tung politisk bakgrunn. Personlig skulle jeg sett at komiteen ikke var sammensatt av gamle politikere. Sånn sett hadde det vært bedre om Henrik Syse hadde blitt leder. Men han er jo ny i komiteen, mens Kaci Kullmann Five har mer erfaring.

- Men samtidig har Kaci Kullmann Five vært med på å dele ut flere priser som ikke burde vært delt ut, blant annet til Barack Obama, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.