*Nettavisen* Nyheter.

- Syv millioner for Gaddafi død eller levende

Foto: Sergey Ponomarev (Ap)

Finansmann tilbyr dusør for den som fanger eller dreper diktatoren.

24.08.11 20:17

Reuters meldte onsdag ettermiddag at overgangsrådet i Libya tilbyr amnesti til den av Gaddafis medsammensvorne som dreper eller fanger han.

Overgangsrådets leder Mustafa Abdel Jalil uttalte også at en forretningsmann fra Benghazi som han ikke ønsket å identifisere tilbyr en belønning på syv millioner kroner til de som tar Gaddafi.

Det pågikk onsdag kraftige kamphandlinger i området sør i Tripoli der libyske opprørere tror Muammar al-Gaddafi nå skjuler seg.

- Vi tror Gaddafi fortsatt gjemmer seg et sted i Tripoli, sannsynligvis i området al-Hadhba al-Khadra, sier en talsperson for opprørerne, Abdulrahman, på telefon til Reuters.

- Det pågår kamphandlinger i området al-Hadhba al-Khadra, sier han.

Pentagon og USA tror at Gaddafi fremdeles befinner seg i landet.

Les også: - Fremdeles harde kamper i Tripoli.

Journalister frigitt
Samtidig melder flere medier at journalistene som har vært fanget på Rixos er frigitt. CNNs reporter Matthew Chance skriver på twitter;

- Vi har vært fanget sammen i noe som føles som en evighet. Vi kan endelig komme oss ut!

Al Jazeeras korrespondent på stedet, Jamal el-Shayal, uttaler til TV-kanalen at opprørsstyrker klarte å redde 26 journalister fra hotellet ved hjelp av Røde Kors-kjøretøy. Situasjonen rundt hotellet er fremdeles spent.

- Gaddafis styrker har fremdeles kontroll på den ene siden av hotellet og opprørerne fortalte oss at det ikke var trygt å gå ut på den siden. Deretter hørte vi skuddsalver som førte til at vi måtte trekke lenger tilbake fra den siden av hotellet, sier han.

- Har forlatt hovedkvarteret
Gaddafi sa i en TV-tale at han har forlatt hovedkvarteret Bab al-Aziziya av taktiske årsaker etter at Nato gjennomførte bombeangrep i området.

Ingen vet hvor den forhatte obersten nå befinner seg, men opprørerne tror han har gjemt seg et sted sør i hovedstaden. Det spekuleres på at Gaddafi har brukt sine underjordiske tunneler til å rømme, men USA tror at Gaddafi fortsatt befinner seg i landet, melder Sky News.

Les også: - Gaddafi på diskret spasertur i Tripoli

Ifølge Reuters har opprørsstyrkene nærmet seg Gaddafis hjemby Sirte i løpet av onsdag. Dette er hvor Gaddafi og resten av hans trofaste tjenere kan hjemme seg. Gaddafis styrker har fått beskjed om å kjempe til døden og ifølge Reuters sine kilder er det ikke sikkert at de er klar over at Gaddafis styre går mot slutten.

- Problemet blant disse er at de har vært fullstendig avskåret de siste dagene og de har verken hatt elektrisitet eller telefon. De vet ikke hva som er i ferd med å skje sier en talsmann for opprørsstyrkene.

Underjordiske tunneler
Ifølge flere medier har Gaddafi et enormt nettverk med underjordiske tunneler og bunkere under Tripoli. De underjordiske tunnelene skal strekke seg fra hovedkvarteret til viktige regjeringsbygg, flyplasser, havnen og militærbaser.

Slaget om Tripoli har nå gått inn i sin fjerde dag. Kamphandlingene ved Gaddafis hovedkvarter Bab al-Aziziya pågår fortsatt, til tross for at opprørerne klarte å ta kontrollen over området tirsdag kveld.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.