RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ta bort munnkurven!

Foto: Junge, Heiko (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- Hvis ikke de som har skoen på kan fortelle hvor den trykker, hvordan i alle dager skal sannheten komme for en dag? spør Frp-lederen.

STORTINGET (Nettavisen): - Først og fremst er jeg glad for at statsministeren kom med en beklagelse. Det var nødvendig, sier Frp-leder Siv Jensen til Nettavisen, etter statsminister Jens Stoltenbergs redegjørelse om 22. julikommisjonens rapport i Stortinget tirsdag formiddag.

Stoltenberg beklaget at gjerningspersonen ikke hadde blitt stoppet, og at ikke flere sikringstiltak ble iverksatt før terroraksjonen.

- Kan ikke si hva de mener
Men Jensen er ikke fornøyd med det hun hørte i Stortinget. Verken fra Stoltenberg, eller justis- og beredskapsminister Grete Faremo, som også redegjorde i Stortinget tirsdag.

- Begge redegjørelsene var lite offensive. Det er urovekkende at regjeringen nå varsler en utsettelse av alle strukturtiltak på ubestemt tid. Det har vi ikke tid til, og jeg vil advare regjeringen mot å gjøre det, sier Jensen, og legger til:

- Dette har vært utredet lenge. Nå handler det om en ting, evne til å ta en beslutning, sier hun.

Hun sier at en beklagelse fra Stoltenberg var viktig, men påpeker at det som haster nå er alle tiltakene som skal gjøre sikkerheten bedre.

- Det første jeg synes de burde gjøre, er å ta munnkurven av på alle som skoene trykker på ute i etatene. De har altfor lenge opplevd at de ikke kan få si hva de mener, ikke får definere utfordringer fordi det blir oppfattet som kritikk. Det mener jeg er feil, sier Jensen.

Fra Stortingets talerstol karakteriserte hun det som en «munnkurvkultur», og beskrev regjeringen som både passive og handlingslammede.

- Hvis ikke de som har skoen på kan fortelle hvor den trykker, hvordan i alle dager skal sannheten komme for en dag? spør Frp-lederen.

- Mye av kritikken som kommer fram i Gjørv-rapporten, er jo at det er behov for holdningsendringer. Tar regjeringen dette alvorlig nok?

- Det vet jeg ikke, men det de sier er jo at de skal begynne på toppen med seminarer og sånn, men jeg synes de skal begynne ute i etatene jeg, sier Jensen.

- Savnet klare frister
Venstre-leder Trine Skei Grande er heller ikke fornøyd.

- Jeg synes i og for seg at det var gode redegjørelser. Det som jeg savnet er noen klare målsettinger og klare frister, og en statsminister og en justisminister som virkelig skjønner alvoret i at her må det gjøres ting, sier Grande til Nettavisen.

Grande er ikke trygg på et regjeringen vil klare å gjennomføre alt det de sier de skal gjøre.

- De er veldig gode til å sette i gang ting, men jeg er ikke like trygg på at de er gode på å føre dem i mål, sier hun.

Hun er bekymret for at Stoltenberg og co. ikke har stor nok forståelse for hvor stor jobb det er å endre kultur og holdninger, og frykter at de bruker feil virkemidler.

- Jeg savner en forståelse av at det å endre kultur, det å snu kulturer i en så viktig organisasjon som politiet, ikke er noe du gjør med et rundskriv, sier Grande.

- Det å snu ledelse handler om å snu alt fra toppe av og ned. Det handler om åpenhet for ansatte som Siv var opptatt av, det handler om at du har en forståelse for at lille Norge kan ledes annerledes enn i rundskriv, sier Grande.

Nettavisen gir deg hovedpunktene i statsministeren og justisministerens redegjørelse her.

- Var nok lurt av ham
- Hva tenker du om at Stoltenberg beklaget i dag?

- Det tror jeg var lurt av ham. Det betyr ikke så mye for Stortingets del, men det er lurt for dem som sitter igjen der ute, sier Venstre-lederen.

22. juli-kommisjonens rapport blir nå oversendt Kontroll- og konstitusjonskomiteen for behandling der, og Grande mener det er alt for tidlig å svare på om det bør reises et mistillitsforslag mot Jens Stoltenberg.

- Mistillit er et resultat av en prosess i en kontrollkomité, så det er alt for tidlig å diskutere nå, sier hun.

Høyre-leder Erna Solberg sier at hun er fornøyd med deler av dagens redegjørelser.

- Jeg mener det er mange gode punkter for for fremtidig handling, men jeg føler nok at vi trenger både tidsfrister og klarere gjennomføringskrav slik at vi også kan måle resultatene av det som sies i dag, sier Solberg til Nettavisen.

- Halvveis beklagelse
Solberg mener Stoltenberg unngår de vanskelige spørsmålene.

- Det jeg ikke synes er så bra, er statsministerens unnvikenhet ved å stille de mer grunnleggende spørsmålene. Hvorfor har den kulturen oppstått? Hva er det som er feil, og hvorfor handlet vi ikke når vi fikk et varsel som innebar at vi kunne få en stor terrorhandling på norsk jord innenfor tre til fem år med større sannsynlighet enn at det ikke kom? spør hun.

- Jeg ønsker at statsministeren hadde reflektert dypere over sitt eget ansvar, dypere over prosessen i regjeringen og hvorfor den ikke har vært. For jeg mener at det er startpunktet på læring for hvordan du kan få en bedre ledelse, sier Solberg videre.

Hun synes også det er bra at statsministeren beklaget i Stortinget, men mener beklagelsene var litt «halvveis».

- Vi kan alle stille oss bak en beklagelse, for det som skjedde 22. juli skulle ikke ha skjedd. Beredskapen skulle vært bedre. Så kan du si at en beklagelse uten en vurdering eller en refleksjon over hvordan det kunne bli slik, og ansvaret for at det har blitt slik, den blir litt halvveis fordi at da er det ikke så mye læring i den beklagelsen, sier Solberg.

Les hele Stoltenberg redegjørelse her

- Mener han burde gå hver dag
- Men har du fortatt tillit til Stoltenberg?

- Jeg mener jo hver dag at Jens Stoltenberg egentlig burde gå av. Det er min jobb som opposisjonsleder. Men det er ikke noe nytt i forhold til mistillit. Nå skal kontroll- og konstitusjonskomiteen gå gjennom sitt arbeid, og da er vi åpne for hvilke konklusjoner dette måtte bli, sier Høyre-lederen.

Høyres justispolitiske talsmann, André Oktay Dahl sier til Nettavisen at Stoltenbergs beklagelse var «helt nødvendig og selvfølgelig».

- Men jeg synes ikke han svarte på hva som er grunnen til at man ikke gjorde noe med de tingene som man er blitt varslet om før. Man fortsetter å være veldig overrasket over funnene, selv om mye var kjent fra før av, sier Dahl.

Han mener Stoltenberg og Faremo var for lite konkrete, og savner tidsfrister.

- Jeg synes de var veldig lite konkrete på når de skal ha gjennomført ting. Selvfølgelig skjønner man at kulturendringer ikke er noe du vedtar og gjennomfører på en uke, men mye av det andre var veldig lite konkret, sier han, og legger til:

- Jeg hadde forventet at de skulle si noe om når man kan regne med at politiet kan regne med å ha bedre utstyr i bilene sine slik at de kan kommunisere bedre, sier Dahl.

- Kjenner ikke til munnkurv
Stoltenberg oppsummerte noen av de viktigste innvendingene fra 22. juli-kommisjonen slik:

- Grubbegata burde vært stengt. Det ble den ikke. Gjerningsmannen kunne vært stanset tidligere. Det ble han ikke. Flere sikringstiltak burde vært iverksatt tidligere. Det ble de ikke. Dette beklager jeg. Vi kan aldri rette opp feil i fortiden. Derimot kan vi lære av fortiden, sa han i sin redegjørelse.

Det var på forhånd knyttet stor spenning til redegjørelsene.

På en pressekonferanse etterpå, sa Grete Faremo at hun ikke kjente til at noen hadde «munnkurv», slik Siv Jensen hevder.

- Jeg ønsker åpenhet og ærlige tilbakemeldinger, sa Faremo.

Den 13. august varslet Stoltenberg at han selv ville be stortingspresidenten om å få komme til Stortinget for å redegjøre om den knusende 22. juli-rapporten. Siden Stortinget ikke åpner før i oktober, ble representantene kalt inn til et ekstraordinært møte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere