RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Poppe, Cornelius (NTB scanpix)

- Ta deg en tur ut av laben!

Sist oppdatert:
Landets fremste eksperter strides om hvor farlig svineinfluensa er.

Torsdag uttalte Elling Ulvestad, overlege ved Mikrobiologisk avdeling på Haukeland, at oppmerksomheten rundt svineinfluensaen er overdrevet, og at vanlig influensa er langt skumlere.

Dette får Preben Aavitsland, en av landets mest profilerte smittevernseksperter, til å riste på hodet. Den tidligere statsepidemiologen og beredskapssjefen hos Folkehelseinstituttet mener Ulvestad gir uttrykk for manglende forståelse om emnet.

– Han burde ta seg en tur ut av laboratoriet, og snakke med leger på infeksjons- og intensivavdelingene, sier en oppgitt Aavitsland, skriver ba.no.

Han mener Ulvestads påstand om at 1500 dør av vanlig influensa, mens kun 32 døde av svineinfluensa, er både feil og villedende.

– Disse tallene kan beregnes på to måter, hvor det ene vil være mye lavere. Han bruker én for svineinfluensa og den andre for vanlig. Det blir som å sammenligne epler og pærer, sier Aavitsland, som mener det reelle antallet dødsfall grunnet svineinfluensa er langt høyere.

Les flere saker fra Bergensavisen.

YNGRE INNLAGTE
Dessuten peker han på aldersforskjellen mellom de som rammes, skriver ba.no.

– De som dør av vanlig sesonginfluensa har en gjennomsnittsalder på rundt 80 år. De som døde i 2009 av svineinfluensa hadde en gjennomsnittsalder i 30-årene, konstaterer han.

– Det er derfor ingen tvil om at svineinfluensaen har egenskaper som gjør det viktig å være ekstra årvåken, og leger forstår dette. Han burde snakke med legene på intensiv- og infeksjonsavdelingene om hvor ofte de har unge som er innlagt med noe annet enn svineinfluensa.

VIKTIG VAKSINE
Aavitsland, jobber i dag som daglig leder for Epidemi, og driver forskning og rådgivning om emnet med samme navn.

Han mener vaksinen i 2009 var et riktig valg, og at H1N1-viruset som nå sprer seg, kommer som resultat av at virkningen ebber ut.

– Forskjellen mellom Norge, som hadde høy vaksinasjonsdekning, kontra land som Storbritannia, Tyskland og Danmark, er at de har slitt med svineinfluensa hver vinter. Det har ikke vi.

Det er ikke dermed sagt at han mener befolkningen har grunn til bekymring.

– Men vi bør være årvåkne. Og det er all grunn for folk i risikogrupper til å vaksinere seg.

– PÅ INDIVIDNIVÅ
Ulvestad står imidlertid på sitt.

– Det er som er interessant i dette, er at han fortsett holder fast ved denne ideen om at en skal ha fokus på de aller sykeste når en snakker om faren. En må skille mellom individnivå og gruppenivå. Om enkeltindividet er sykt med det ene eller andre viruset, spiller liten rolle. Er det alvorlig, så er det det, sier Ulvestad, som likevel vil hevde at svineinfluensa stort sett er en veldig mild form for influensa.

– Det er om en ser på evne til å fremkalle sykdom hos ellers friske mennesker. Dette med alder er helt riktig, alvorligheten har vært høyere blant yngre, men vi vet at svineinfluensaen i 2009 smittet kanskje to millioner mennesker, hvorav 32 omkom. Mange merket knapt at de ble syke, og derfor er det rimelig å hevde den er mindre dødelig, hevder Ulvestad.

Han anerkjenner at tallene for vanlig influensa og H1N1 er basert på ulike kalkyler, men mener mørketallene for svineinfluensa som Aavitsland mener foreligger, ikke er der.

– Ja, det er et tall hvor kun dødsfall med svineinfluensa som verifisert årsak er tatt med. Slike tall foreligger ikke for vanlig influensa, men med all den medieoppmerksomheten svineinfluensaen fikk, mener jeg det er veldig usannsynlig at den forårsaket dødsfall vi ikke vet om.

Ulvestad fremholder at han støtter seg på en undersøkelse fra 2010 utarbeidet av det amerikanske folkehelseinstituttet.

– Da sammenlignet de «eple med epler», og gjorde sitt ytterste for å utføre beregningene på samme måte for de tre tidligere pandemiene spanskesyken i 1918, asiasyken i 1957, Hongkong influensaen i 1968, samt for sesonginfluensa og svineinfluensaen. Da fant de at svineinfluensaen muligens var den mildeste pandemi verden har sett

– HELT UINTERESSANT
Overlegen synes dessuten Aavitslands argument oppfordring om å ta en tur ut av laboratoriet er et rart innspill.

– Da burde kanskje han ta seg en tur ut av kalkulatoren. Jeg har tidligere kritisert både han og Fhi for å sitte og se på tallene og bruke matematiske formler for å se hvor mange som vil bli syke. Det er like fjernt fra enkeltindividet som jeg er, sier han, men presiserer:

– Men både hans argument og det jeg nettopp sa, blir å gå etter mannen og posisjonen, og ikke argumentene. Da sitter vi og diskuterer hvem som tar mest feil, og det er helt uinteressant, konstaterer Ulvestad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere