*Nettavisen* Nyheter.

- Ta ekstra godt vare på hverandre

Eksperten forteller hvordan parforholdet kan overleve mørketiden.

12.11.08 08:35

(SIDE2): Vi går mot mørkere tider, og det kan få enhver til å miste både energien og humøret.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Vinteren er lang, og høsten og vinteren kan tære på ethvert forhold.

- For dem som er latent for depresjon er høsten ekstra vanskelig å takle. Dette vil dras med inn i parforholdet og kan skape friksjon, forklarer familieterapeut Lars Fengsrud i Familiehjelp.

- Få opp energinivået
Selv om Fengsrud ikke opplever noen særlig økning i henvendelser i disse tider, er det klart at mange blir påvirket av at de ikke ser sollyset.

- I mørktiden er det flere ting man kan gjøre for å få opp energinivået. Nå kan man kjøpe sollys- maskiner, og oppvåkningsur. Man kan også ta med seg en sol kilde på jobb. Dette virker helt klart inn på det fysiske. Og fysiske velvære vil ha innvirkning på det psykiske for dem som er utsatt. Det er viktig at selv om det er mørkt og trist, at man får utnytte av dagen, anbefaler eksperten.

Aktiviser hverandre
Fengsrud understreker at det er viktig for par å ta vare på hverandre i denne mørke tiden, og at man planlegger aktiviteter i fellesskap.

- Man bør gjøre ting, være aktiv og planlegge felles prosjekt slik at man har noen lyspunkter å se fram til. Man bør ta litt ekstra vare på hverandre, og legge litt godviljen til. Man bør gjøre hyggelige og romantiske ting. Det trenger ikke å være en lang weekend til fjerne strøk, men små ting i hverdagen, tipser han.

Krangler i julen
Julen nærmer seg også med stormskritt, og det kan lett oppstå friksjon i høytiden.

- Den største økningen i henvendelser ser vi etter ferier. Man kommer tettere hverandre i ferier. Man tilbringer mye tid sammen, og man har ikke avklart hvilke forventninger man har. I tillegg blir mange ting forsterket, sier eksperten, og understreker at det ikke er noen god idé å la problemene vente på seg.

- Istedenfor å vente med å orden opp i problemene til man har fri, bør man ta problemene underveis. Det er et kontinuerlig arbeid fra begge parter, avslutter han.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag