*Nettavisen* Nyheter.

- Ta en smertestillende om dagen

Foto: (Scanpix)

For menn over 48 år kan en aspirin om dagen forebygge hjerteanfall, mener leger.

25.08.08 15:32

(SIDE2): Aspirin har den egenskapen at det gjør det vanskelig for blodpropper å formes. Kvinner og menn over en viss alder bør derfor ta en aspirin daglig for å forhindre hjerteanfall, sier lederen for en ny studie i Heart journal, melder BBC News.

- Forhindrer blodpropp
Ved Nottingham og Sheffield universitetene ble 12.000 pasienter analysert. Det viste seg at menn over 48 år og kvinner over 57 år kan dra fordel av medisinen på annen måte enn den er tiltenkt.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Hjerteanfall oppstår når en blodåre er blokkert av en propp, mens aspirin gjør det vanskeligere for disse proppene å danne seg.

Den britiske hjerteorganisasjonen uttaler at mer forskning er nødvendig før dette anbefales.

- Vi kan oppfordre alle til å finne ut av deres egen risiko for hjerteanfall og så ta sine forholdsregler og justere livsstilen deretter, er deres uttalelse.

Slik ting er nå så kan en aspirin om dagen foreskrevet dersom blodtrykket er høyt og hvis en pasient er i faresonen for et hjerteanfall noen år fram i tid. Men forskerne mener mange ikke blir behandlet.

Reduserer hjertesykdom
Det viser seg at for kvinner over 57 år og menn over 48 år så øker risikoen for hjertesykdom med ti prosent, og dersom man ikke har økt risiko for bivirkningene ved aspirin, som hvis man har magesår vil en aspirin om dagen redusere risiko for hjertesykdom, mente forskerne.

Leder for studien, Dr. Iskandar Idris ved Sheffield Universitetet mente at å foreskrive aspirin til disse aldersgruppene var en mulig valgmulighet.

- Den endelige avgjørelsen omkring bruk av aspirin må til slutt gjøres i diskusjon med helsevesenet, sier Iskandar.

LES MER HELSE HER

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Annonsebilag