RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Crestock)

- Ta mobbing på alvor

Sist oppdatert:
Hvis alt annet er prøvd bør barn som mobbes få begynne på en ny skole.

(SIDE2): Det mener daglig leder i Familiehjelp.no, Lars Fengsrud.

Han påpeker at dette er siste utvei, men også et viktig valg å gjøre for foreldre som opplever at deres barn blir mobbet på skolen.

- Skolen er en så viktig del av det sosiale livet og læringen til barna, at det er nødvendig at barnet trives, mener Fengsrud.

Som foreldre skal man først og fremst ta et barn på alvor og være flinke til å fange opp og «se» barnet, ved mistanke om mobbing på skolen. Er atferden endret den siste tiden, har barnet emosjonelle utbrudd i form av aggresjon, tristhet eller sterke meninger om ikke å gå på skolen? Noen blir også sengevætere om de blir utsatt for mobbing.

- Ta aksjon
- Det er viktig som foreldre å lese følelsesregisteret til barnet. Man skal ikke overdramatisere barns følelser, for det er vanlig å grue seg litt for å gå på skolen, men er sinnsendringer vedvarende er det viktig å ta aksjon.

Fengsrud påpeker at det ikke alltid er like lett for barna å snakke med foreldrene, det er mye skam forbundet med mobbing. Noen ganger er det andre voksne som er de første som hører om barnas problemer.

- En fotballtrener eller en annen forelder kan være den første barnet betror seg til. Da er det viktig å følge opp som voksen. Vi er ikke alltid like flinke til å bry oss, men det er alle voksnes ansvar å sørge for at barn har det bra, sier han.

Fengsrud jobber daglig med familierelaterte problemer og særlig med barn som har spesielle behov. Han mener mobbing er en utfordring for alle parter, foreldre, barnet og skolen. Og mange foreldre kvier seg for å ta kontakt med skolen.

- Mange syns det er vanskelig å vite hvor de skal begynne, ta tak i problemet og kontakt med skolen. Noen tror de skal klare å ordne opp selv. Foreldre lurer også ofte på hvor mye barna skal involveres og hvordan man skal gripe problemet an i forhold til barnet.

- Barn skjønner mye og som foreldre kan man gjerne snakke direkte til barna, men uten å konfrontere. Gi barnet tid og vis at du er til stede og bryr deg. Ikke krev å få svar på alle spørsmål med en gang. Dette er vanskelig for barna å sette ord på, påpeker han.

Gjennom en artikkelserie retter Side2 fokuset mot mobbing:
Les også: - Jeg hater deg
- Dette er mobbing

Hva gjør du?
Fengsrud råder foreldre til å ta kontakt med skolen som gjerne har en sosiallærer som kan jobbe med problemet. Derfra kan barne- og ungdomspsykiatrien være neste step. Han mener også at det er viktig med en god dialog mellom skole og foreldre.

- Ofte kan det være viktig å finne noen andre med samme problem. Det er aldri bare en som blir mobbet. Andre foreldre man kan snakke med og ikke føle at man er alene om problemet. Det å dele erfaringer kan gi god hjelp. Det at mobbere og den som blir mobbet skal føres sammen er ikke alltid det beste, undersøkelser viser at mobbere ofte har atferdsproblemer, har det vanskelig hjemme eller har hatt problematiske oppvekstvilkår.

Det er også mulig å kontakte PP-tjenesten direkte dersom man ikke vil kontakte skolen, eller føler at skolen ikke kan hjelpe. Den ytterste konsekvens av mobbing, kan være å bytte skole.

- Hvis alt annet har feilet og man ser at problemet ikke forsvinner er dette siste utvei, sier Fengsrud. Det er så viktig å være på skolen og det kan utgjøre risiko for en hel rekke andre problemer dersom man ikke får være en del av dette sosiale samspillet og ikke trives på skolen. Da kan det være bedre å bytte til en skole der ingen kjenner en.

LES FLERE HELSESAKER HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere