RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ta skistavene fra barna

Sist oppdatert:
Små barn og skistaver hører ikke sammen når de skal lærer seg riktig langrennsteknikk. Se langrennstipsene her!

Mange voksne holder seg langt unna skisporet fordi erfaringene fra barndommen ikke ga mersmak.

- Det er synd hvis muligheten til flotte skiopplevelser senere i livet blir spolert på grunn av en dårlig start. Voksne bør huske på at det først og fremst er voksne som er syns det er morsomt med skiturer, sier Bjørn Leren i Gresvig, som står bak Intersport og G-Sport.

Barn er mer opptatt av pausene.

- Det bør helst skje noe morsomt underveis for å holde interessen oppe. Ta med pølser og tenn opp et bål. Ha med akebrett eller snøbrett, lag akebakke, konkurranser og annet artig, lyder rådene fra Leren.

Han anbefaler å begrense skiturene til cirka tre kilometer for fem-åringen og fem kilometer for sjuåringen. Under fem år er det først og fremst skilek som gjelder.

I veien
Og nettopp leken står i høysetet hos landets skiskoler.

- Lek og moro er den beste måten å få barn til å bli fortrolige med å ha ski på beina, sier Kari Mette Østrem, som har arrangert skiskoler for Skiforeningen i snart tjue år. Der brukes det for eksempel tennisballer som ungene triller foran seg i sporet.

God balanse er viktig for å trives på ski.

- Ikke utstyr de minste med staver i opplæringen. De er bare i veien når man leker på ski. Når barn skal lære seg å legge trykket på skien det skal sparkes fra med, lener de seg heller på staven. Resultatet er at skien glipper og ungen faller. Og det er ikke noe gøy, sier Østrem.

Når teknikken begynner å sitte og man skal gå turer, trenger man selvsagt staver.

Bamser og mye smøring
De voksne må ikke hjelpe til for mye.

- Barn skal ikke leies i skisporet. Balansepunktet er noe de må lære å finne selv, og leiehjelp utsetter den læringen. Hvis barnet trenger å holde i noe, er en bamse vel så effektiv. Da blir det enda viktigere å holde seg på beina, slik at bamsen ikke faller og slår seg, sier Østrem.

Uten skismøring er det ikke lett å finne balansen. Og det er ikke er så vanskelig å smøre som mange voksne tror.

- Det viktigste er at sålen på nye ski må rubbes for at smøringen skal sitte. Så legger du på en grunningsvoks. Når det er gjort, trenger du bare to-tre varianter av smøring å variere med. Vi bruker å si at blå, blå ekstra og universalklister dekker det meste, sier hun.

Godt feste på skiene er like viktig for unger som for voksne.

- Legg gjerne på litt ekstra mye, det er viktigere med godt feste enn god gli. Men smør ikke hele skien, bare i festesonen på midten, det skal være moro å kjøre nedoverbakke også, sier Bjørn Leren i Gresvig.

Korte ski
Leren er travelt opptatt med å forberede årets vintersesong for 340 G-Sport- og Intersport-butikker over hele landet. I år satser de to butikkjedene mer på vinteridrett for barn enn noen gang tidligere.

- Det har vært en økende interesse for skigåing de siste årene, også hos de yngste. Foreldrene vil ha kvalitet på utstyret til ungene, sier Leren.

Riktig klær og utstyr øker trivselen, understreker ekspertene. Kalosjebinding og treplanker er omtrent like artig å gå med for et barn som for en voksen.

- Ski er noe man skal vokse ut av og ikke inn i. For lange ski er umulige å styre. De første årene skal skiene nesten være kortere enn barnet, sier Leren.

Det er også viktig at støvelen sitter ordentlig på hælen og at snø ikke slipper nedi.

- På årets modeller har vi tatt hensyn til dette og laget dem med snøring rund ankelen, sier han.

Saltstøtter
Ull innerst gjelder også for unger.

- Barn svetter veldig mye når de er i aktivitet, og da er ikke bomull det ideelle. Med bomullsoker blir man ganske fort klissvåt inni skoene. Da tar det ikke lang tid før du begynner å fryse på føttene, og så er det plutselig ikke særlig moro å gå på ski mer, sier Kari Mette Østrem i Skiforeningen

Barn skal kles for bevegelse.

- Tenk på barna som på deg selv når det gjelder påkledning. Ikke kle på ungene så mye at de blir stående som saltstøtter. Bruk ull innerst, og ullsokker i skoene. Så et isoleringslag med for eksempel joggedress eller fleece, så vindtett ytterst.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere