Gå til sidens hovedinnhold

- Tabu å hevde man har det fint uten sex

Samlivsterapeut mener det er mange som lever i et forhold med mangel på sex.

(SIDE2:) Sist uke skrev Side2 om den britiske kvinnen Lisa Smith, som i en alder av 29 år har bestemt seg for å aldri ha sex igjen.

- Jeg synes sex er frastøtende, skrev hun i en artikkel på DailyMail.

29-åringens meninger har vekket debatt både i den britiske avisen, og på Side2.

- Kanskje det provoserer litt? Om sex var et tabu før, vil jeg tro det er mer tabu i dag å hevde at man lever godt uten sex! Og naturligvis de som har stor glede av den type intimitet kan kanskje også ha problemer med å ta Lisa Smith helt seriøst – derfor blir det gjerne også noen som slenger fra seg en fleipete kommentar etter å ha lest saken, sier samlivsterapeut Kate Elin Søyland ved Åpen Dialog til Side2.

Reaksjonene
Selv om mange mener det er rart å være så bestemt på at sexlivet er over, er det også noen som forstår Smith:

«Fint for henne at hun vet hva hun vil og ikke :) Og ja, det er fullt mulig å ha et godt samliv uten sex. Finnes flere eksempler på dette rundt om i verden. Google it», skriver en leser i Side2s kommentarfelt.

«Guri meg, så kritiske og dømmende folk er! Er det så vanskelig å tenke seg at noen faktisk ikke ønsker eller er interessert i sex? Det finnes en massevis av mennesker rundt omkring i verden som er aseksuelle, det er bare det at man ikke hører så mye om dette, og disse menneskene er i et klart mindretall», følger en annen opp.

«Samme som folk som sier de ikke vil ha unger, en dag ombestemmer de seg eller havner i ulykka, kan sikkert skje her»

«Aldri si aldri...»

«Kjerringa er gal.... Who cares»

«Hun har problemer, og ikke bare følelsesmessig», mener en leser av DailyMail.

Unormalt?
Samlivsterapeut Søyland mener det fint går an å leve i et forhold uten sex.

Hvorfor tror du noen ønsker å leve et liv helt uten sex?

- Dersom det ikke handler om bakenforliggende årsaker, så handler det nok først og fremst om manglende interesse for sex , det vil si manglende lyst og tenning. Og dersom man i tillegg opplever denne nærheten frastøtende (som bekrefter mangel på lyst og tenning), da er vel ikke valget så vanskelig? Vi mennesker har ulik sexdrive og noen har liten sexlyst, noen er aseksuelle – og noen tror kanskje at de er det, sier Søyland.

Går det an å leve et godt samliv med lite eller ingen sex?

- Ja, det skal vi ikke se bort ifra. Selv om sex er en naturlig og positiv del av et kjæresteforhold for svært mange, tror jeg vi i dag må tørre å være åpne for at et godt samliv ikke nødvendigvis er et A4-forhold. De som er ærlige om at de ikke er særlig interessert i sex er i alle fall åpne om det og har da bedre mulighet for å finne en likesinnet. Og det er jo flott. Samtidig vil disse forholdene gjerne være ekstra sårbare fordi sex styrker og vedlikeholder det viktige emosjonelle båndet i en tid da forhold ser ut til å ha en tendens til å «gå ut på dato». Par som har lite sex – og der begge trives med det, bør være ekstra obs på å kompensere med andre typer nærhet slik at man ikke ender opp som «naboer». Det er i grunnen viktig at alle definerer «Hva er et godt samliv for meg?» Sex skal i alle fall ikke være et ork - en kjedelig plikt man bare må gjøre – da er det på tide å ta en alvors prat!

På hvilken måte påvirker sexlivet forholdet?

- På alle måter! Er det fristende å svare - det påvirker på godt og vondt. Jeg har sett mange eksempler på at når sexen er fraværende gjør det forholdet mye mer kjølig – for eksempel kommunikasjon og samspillet bærer preg av det. Mer krangling, uenighet om oppdragelse av barn, arbeidsfordeling også videre. Sex og nærhet bekrefter kjæresterelasjonen, og der det er lite sex gir det også ofte grobunn til bekymring og usikkerhet – er han/hun ikke glad i meg lenger? Noen mister helt selvtilliten fordi en tar mangelen på seksuelle initiativ svært personlig – som implisitt kritikk om at en ikke er attraktiv nok. – men det trenger ikke være årsaken. Dersom begge er enig om at det er en naturlig grunn til sextørken (vi er så slitne på grunn av små barn) tåler man bedre kortere perioder uten så mye nærhet. Seksuell intimitet styrker også den fysiske og mentale helsen, og når sexlivet fungerer gir det paret overskudd og livskvalitet i en hektisk hverdag.

Hvilke erfaringer har du som samlivsekspert på forhold som er så å si uten sex?

- Der begge i et forhold er fornøyd med lite eller ingen sex oppsøker naturligvis ikke Åpen Dialog for å endre på det. Så de som lever lykkelig uten sex møter jeg ikke. De jeg får på kontoret er de som er misfornøyd med sextørken. Det er ikke uvanlig at den ene syns det er helt greit mens partneren syns det «ufrivillige sølibatet» er fryktelig trist (kommer det fram i terapirommet). Skremmende mange lever i forhold med mangel på sex og nærhet eller der sexen oppleves som et problem. Men det som er mest skremmende er at mange later som ingenting – de har vært så lenge uten sex at det er blitt «normalt», sier Søyland og legger til:

- Andre igjen forteller at de har hatt svært liten interesse for sex, inntil de nylig hadde et lite eventyr som de sier - en opplevelse som gjorde at alt en hadde tenkt om seg selv og sex - i alle år, plutselig måtte redefineres.

Kate Elin Søyland er samlivsterapeut og daglig leder ved Åpen Dialog i Sandnes. Hun driver privat praksis med fokus på livskvalitet og prestasjoner. I tillegg til fagkilde i media og konsulentvirksomhet, har hun et stort fokus på forebyggende samtaler.

Svarene i dette intervjuet bygger på samlivsterapeut Kate Elin Søylands kliniske erfaringer fra terapirommet.

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene