RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

- Taket ditt kan bli ødelagt

Sist oppdatert:
Nå må du sjekke taket ditt! Men hva tåler taket egentlig?

Siden nyttår har snøen lavet ned over store deler av landet. Mange steder er snødybden godt over en meter, og mer kan det bli.

Men vet du virkelig hvor mye snø hus- og hyttetaket ditt tåler? Hvis ikke bør du lese videre i denne saken. Det er nemlig ikke slik at alle tak er bygd for å tåle en veldig snørik vinter.

En varsellampe bør uansett blinke dersom du oppdager synlige nedbøyninger inne, eller om dører og vinduer begynner å gå litt tregt. Dette kan være tegn på at taket er litt for tungt lastet.

Blir det mer snø? sjekk været her!

Så mye tåler taket ditt
Det er spesielt hytter og hus som er bygd før 1979 som du bør passe ekstra godt på.

Har du et så gammelt hus, kan det være kritisk når vekten av snøen blir 150 kilo per kvadratmeter.

Det betyr en snødybde på 0,5 meter for gammel snø, og bare 0,4 meter for våt snø. Hvor våt snøen er har altså mye å si for vekta og dermed hvilke snødybder som er kritiske.

Fra 1979 til 1999 ble hus og hytter normalt bygd for å tåle mer. Mange steder krevde forskriftene at taket skulle tåle 350 kilo per kvadratmeter. Det svarer til 90 centimeter med våt snø.

I snørike områder har kravene til hva taket skal tåle vært enda strengere, og eiere av hus og hytter bygd etter 1999 har mindre grunn til å ta spaden fatt. Ifølge SINTEF Byggforsk skal nye bygg tåle så mye at det ikke skal være nødvendig å måke taket.

Les også:Nyt sola mens du kan

- Forventer mer skader
Hvert eneste år får forsikringsselskapene melding om mange skader på tak og terrasser som følge av tung snø.

- I et vanlig år pleier vi å ha mellom 100 og 150 skader i løpet av en vinter, og så kan det være mer i ekstremår, sier informasjonsrådgiver Bjarne Rysstad i Gjensidige forsikring til Nettavisen.

I gjennomsnitt ligger skadene på mellom 30.000 og 40.000 kroner.

- Har dere fått melding om mange skader på tak så langt i år?

- Nei, det har vi ikke foreløpig. For stort sett så langt har det vært kaldt. Men hvis ikke alle er like flinke til å ta dette i forkant, så forventer vi at det kommer mer skader utover i mars. For det er jo mildt vær kombinert med nedbør som gjør snøen tung og som gjør takene veldig utsatt, sier informasjonsrådgiveren.

- Kan får redusert erstatning
I utgangspunktet dekker husforsikringen slike skader, men ikke dersom du har vært uaktsom.

- Det dekkes, men hvis det er slik at det skjer en skade, og det har ligget store snømengder på taket lenge, vil det bli vurdert en erstatningsreduksjon, sier Rysstad.

Han har derfor en klar oppfordring til hus- og hytteeiere.

- Det er jo forskjell på hva takene tåler, men det beste uansett er å være føre var, og å få måket bort snøen, sier Rysstad.

For selv om du får dekket skaden, blir det mye ekstraarbeid, påpeker han.

- En ting er at man får dekket det, men det viktigste er forebygging. Både på denne typen skader og andre typer skader går det mye tid med til å få ordnet ting. Det blir mye heft og masse styr. Det er også et argument for å gjøre det man kan for å forebygge en skade, sier Rysstad.

Og til slutt: slik gjør du det
Og når du skal måke taket, er det visse ting du bør huske på.

Du bør måke jevnt så det ikke oppstår store skjevbelastninger på taket, for eksempel at man måker den hele takflaten helt ren før man tar den neste. En må også passe på så man ikke skader taktekkingen, ved at man lar den siste delen av snøen stå igjen.

Det er også viktig å sikre deg selv når du er på taket, så du ikke faller ned og skader deg. Lykke til!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere