RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Taliban infiltrerer forsvaret

Foto: RASHID IQBAL (EPA)
Sist oppdatert:
Tidligere FN-topp hevder Taliban har sovende terrorceller infiltrert i afghanske sikkerhetsstyrker.

Den pensjonerte FN-toppen, Antonio Maria Costa, som var leder for FNs kontor for bekjemping av narkotika og internasjonal kriminalitet (UNOCD), sier at Taliban har infiltrert både hæren og politiet i Afghanistan.

- De har allerede gjennomført en rekke angrep, og planlegger flere angrep mot Nato-styrkene, sier han, melder BBC.

En talsmann for koalisjonsstyrkene sier imidlertid at dette er et sjeldent problem, og at afghanske soldater stort sett er lojale.

- Innrullerer opprørere
Nato skal etter planen overlevere ansvaret for sikkerheten i Afghanistan til afghanske sikkerhetsstyrker innen utgangen av 2014.

Nå fryktes det at Taliban benytter muligheten til å innrullere opprørere i militæret og politiet. Costa mener de allerede har infiltrert den afghanske sikkerhetssektoren.

- Vi har masse bevis på at det er en rekke selvmordsangrep som er utført av personer i hæren, som hadde tiltro fordi de var tilsluttet, sier han.

- Det er helt åpenbart at det finnes sovende celler, og det er åpenbart at det finnes individer som venter på ordre om å slå til, sier han og legger til at dette er et voksende problem.

Flere eksempler
Det finnes flere eksempler på afghanske soldater som har angrepet utenlandske styrker som tjenestegjør i det krigsherjede landet.

I januar måned opplyste Taliban at en av deres egne hadde infiltrert den afghanske hæren for å gjennomføre et angrep som krevde livene til syv CIA-agenter.

Og i november i fjor var det en afghansk politimann som skjøt og drepte fem britiske soldater i provinsen Helmand.

Afghanistan trenger å øke antall soldater med 141.000 rekrutter i løpet av ett år, dersom de skal klare å overta kontrollen over sikkerheten i 2014. Dette er flere soldater enn det de har i sin nåværende hær.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere