*Nettavisen* Nyheter.

- Taliban infiltrerer forsvaret

Foto: RASHID IQBAL (EPA)

Tidligere FN-topp hevder Taliban har sovende terrorceller infiltrert i afghanske sikkerhetsstyrker.

04.10.10 20:06

Den pensjonerte FN-toppen, Antonio Maria Costa, som var leder for FNs kontor for bekjemping av narkotika og internasjonal kriminalitet (UNOCD), sier at Taliban har infiltrert både hæren og politiet i Afghanistan.

- De har allerede gjennomført en rekke angrep, og planlegger flere angrep mot Nato-styrkene, sier han, melder BBC.

En talsmann for koalisjonsstyrkene sier imidlertid at dette er et sjeldent problem, og at afghanske soldater stort sett er lojale.

- Innrullerer opprørere
Nato skal etter planen overlevere ansvaret for sikkerheten i Afghanistan til afghanske sikkerhetsstyrker innen utgangen av 2014.

Nå fryktes det at Taliban benytter muligheten til å innrullere opprørere i militæret og politiet. Costa mener de allerede har infiltrert den afghanske sikkerhetssektoren.

- Vi har masse bevis på at det er en rekke selvmordsangrep som er utført av personer i hæren, som hadde tiltro fordi de var tilsluttet, sier han.

- Det er helt åpenbart at det finnes sovende celler, og det er åpenbart at det finnes individer som venter på ordre om å slå til, sier han og legger til at dette er et voksende problem.

Flere eksempler
Det finnes flere eksempler på afghanske soldater som har angrepet utenlandske styrker som tjenestegjør i det krigsherjede landet.

I januar måned opplyste Taliban at en av deres egne hadde infiltrert den afghanske hæren for å gjennomføre et angrep som krevde livene til syv CIA-agenter.

Og i november i fjor var det en afghansk politimann som skjøt og drepte fem britiske soldater i provinsen Helmand.

Afghanistan trenger å øke antall soldater med 141.000 rekrutter i løpet av ett år, dersom de skal klare å overta kontrollen over sikkerheten i 2014. Dette er flere soldater enn det de har i sin nåværende hær.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.