- Taliban nær ved å kollapse

Foto: RASHID IQBAL (EPA)

De beste offiserne er enten døde eller tatt til fange. Taliban er inne i sitt verste år siden 2001.

08.10.10 17:45

Selv om det kan råde usikkerhet i Storbritannia og USA om retningen krigen i Aghanistan går i, snakker høytstående kilder på bakken i Sør-Afghanistan i klare og utvetydige ordelag om Talibans motstand. De er i ferd med å tape.

Taliban er ved bristepunktet og Nato-styrkene er overbevist om at de står overfor et vendepunkt i Afganistan, slik koallisjonsstyrkene gjorde da de presset al-Qaida i Irak på defensiven i 2007.

- Taliban er i ferd med å få skikkelig bank. Dette har vært Talibans verste år siden 2001-2002, forteller en høytstående kilde, tett involvert i «Ham Kari», som er Natos operasjon for å sikre Kandahar-provinsen.

- Går mot nederlag
Rapporter fra torsdag understreker hva som er i ferd med å skje. Luftangrep og operasjoner på bakken drepte flere opprørsgrupper i Takhar-provinsen, i tillegg til en senioroffiser fra Taliban nord i landet.

- Taliban går mot et nederlag. De er i elendig dårlig forfatning og deres beste offiserer er døde. De kan knapt gjøre motstand, sa Ahmen Wali Karzai, broren til Afganistans president og den mektigste lederen i den sørlige Afganske regionen, til den britiske avisa Times torsdag.

Finansierte Taliban
Selv om det går dårlig med Taliban, kommer det fredag fram at Taliban tjener store summer på å gi amerikanske styrker i Afghanistan trygghet, melder BBC.

Private sikkerhetsvakter i Afghanistan tilbyr vakter for alt fra diplomatiske oppdrag og hjelpeorganisasjoner til å vokte konvoier.

USAs avhengighet av private sikkerhetsselskaper i Afghanistan har bidratt til å fylle lommene til Taliban, forteller en rapport fra det Amerikanske sentatet.

Rapporten maler et bekymringsfylt bilde av hvor lite trening og erfaring noen av de ansatte i sikkerhetsselskapene har når det gjelder våpenbruk. Mens andre entreprenører er krigsherrer med klare koblinger til Taliban.

Undergraver stabilitet
Det kommer fram at om lag 26.000 private sikkerhetspersonell opererer i Afghanistan. Ni av ti jobber for det Amerikanske regjeringen.

Rapporten sier også at å bruke private sikkerhetsselskaper på denne måten, fører til at USA undergraver sitt erklærte mål om å skape et mer stabilt Afghanistan.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag