RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Taliban nær ved å kollapse

Foto: RASHID IQBAL (EPA)
Sist oppdatert:
De beste offiserne er enten døde eller tatt til fange. Taliban er inne i sitt verste år siden 2001.

Selv om det kan råde usikkerhet i Storbritannia og USA om retningen krigen i Aghanistan går i, snakker høytstående kilder på bakken i Sør-Afghanistan i klare og utvetydige ordelag om Talibans motstand. De er i ferd med å tape.

Taliban er ved bristepunktet og Nato-styrkene er overbevist om at de står overfor et vendepunkt i Afganistan, slik koallisjonsstyrkene gjorde da de presset al-Qaida i Irak på defensiven i 2007.

- Taliban er i ferd med å få skikkelig bank. Dette har vært Talibans verste år siden 2001-2002, forteller en høytstående kilde, tett involvert i «Ham Kari», som er Natos operasjon for å sikre Kandahar-provinsen.

- Går mot nederlag
Rapporter fra torsdag understreker hva som er i ferd med å skje. Luftangrep og operasjoner på bakken drepte flere opprørsgrupper i Takhar-provinsen, i tillegg til en senioroffiser fra Taliban nord i landet.

- Taliban går mot et nederlag. De er i elendig dårlig forfatning og deres beste offiserer er døde. De kan knapt gjøre motstand, sa Ahmen Wali Karzai, broren til Afganistans president og den mektigste lederen i den sørlige Afganske regionen, til den britiske avisa Times torsdag.

Finansierte Taliban
Selv om det går dårlig med Taliban, kommer det fredag fram at Taliban tjener store summer på å gi amerikanske styrker i Afghanistan trygghet, melder BBC.

Private sikkerhetsvakter i Afghanistan tilbyr vakter for alt fra diplomatiske oppdrag og hjelpeorganisasjoner til å vokte konvoier.

USAs avhengighet av private sikkerhetsselskaper i Afghanistan har bidratt til å fylle lommene til Taliban, forteller en rapport fra det Amerikanske sentatet.

Rapporten maler et bekymringsfylt bilde av hvor lite trening og erfaring noen av de ansatte i sikkerhetsselskapene har når det gjelder våpenbruk. Mens andre entreprenører er krigsherrer med klare koblinger til Taliban.

Undergraver stabilitet
Det kommer fram at om lag 26.000 private sikkerhetspersonell opererer i Afghanistan. Ni av ti jobber for det Amerikanske regjeringen.

Rapporten sier også at å bruke private sikkerhetsselskaper på denne måten, fører til at USA undergraver sitt erklærte mål om å skape et mer stabilt Afghanistan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere