RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Taliban tar på seg ansvaret

Foto: Stephen Olsen / Forsvaret/Scanpix
Sist oppdatert:
Taliban har tatt på seg ansvaret for veibomben som drepte fire norske soldater sørvest for den norske basen i Meymaneh søndag. Statsministeren holder pressekonferanse klokka 10.

Taliban har tatt på seg ansvaret for angrepet på en gruppe norske soldater i Almar sørvest for den norske basen i Meymaneh nord i Afghanistan søndag, melder Aftenposten.no og viser til en melding lagt ut på et nettforum som ofte brukes av militante islamister. Også TV 2s reporter i Afghanistan opplyser at en talsmann for Taliban sier at de står bak angrepet. Ingen opprørere skal ha blitt drept i angrepet, ifølge meldingen.

Kjørte pansret kjøretøy
De fire drepte soldatene var en del av det norske stabiliseringslaget i Meymaneh. De var ute på oppdrag og kjørte et pansret Iveco-kjøretøy da de ble rammet av en veibombe klokka 17.20 lokal tid, opplyste Forsvaret og Forsvarsdepartementet på en pressekonferanse natt til mandag. Livet sto ikke til å redde. De omkomne ble fraktet tilbake til den norske leiren i Meymaneh med helikopter. TV 2 og VG melder at de fire var en del av et såkalt MOT-lag som blant annet har som oppdrag å desarmere veibomber.

De pårørende er varslet
De pårørende er nå varslet, opplyser Forsvaret i en pressemelding mandag morgen.

Statsministerens kontor (SMK) har kalt inn til en pressekonferanse om hendelsen i Afghanistan klokka 10 mandag. Her vil statsminister Jens Stoltenberg, forsvarsminister Grete Faremo og sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, Bernt Iver Ferdinand Brovold, møte pressen.

Du kan følge pressekonferansen direkte på web-tv fra SMK her fra klokka 10.

En av de verste månedene for Nato
Søndagens angrep er det største tapet norske styrker har lidd i Afghanistan i en enkelthendelse. I alt er nå ni norske soldater drept i Afghanistan. Den norske styrken i Afghanistan utgjør nærmere 500 soldater.

Juni har vært en av de verste månedene for Nato siden de internasjonale styrkene rykket inn i Afghanistan for å bekjempe Taliban for ni år siden, ifølge BBC. Nato-styrkene møter hard motstand i flere deler av landet, særlig i sør.

- Gjør dypt inntrykk på oss alle
- Norge er i dag rammet hardt, var det første en sterkt beveget forsvarsminister Grete Faremo (Ap) sa på nattens pressekonferanse.

- Tapet gjør dypt inntrykk på oss alle. Dette er tungt, og det minner oss om risikoen vi står i, sa Faremo.

Les også: - Norge er hardt rammet

- Det er med stor sorg vi har fått melding om at fire av våre soldatkolleger har falt i kamp, sier generalløytnant Bernt Iver Ferdinand Brovold, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, ifølge en melding på mil.no.

- Vår viktigste jobb akkurat nå er å ta vare på medsoldatene til de drepte. Det er klart dette går veldig inn på oss. Våre tanker går spesielt til de drepte soldatenes pårørende, sier han videre.

Jobbet med å avsløre veibomber
De drepte soldatene tilhører ifølge VG Forsvarets kystjegerkommando. Det skal være den samme enheten som 2. mai i år havnet i harde kamper i Ghowrmach-distriktet og der hardt skadde soldater ble reddet av rask evakuering. I løpet av våren har de norske soldatene funnet og desarmert flere veibomber og de har jobbet med å avsløre nettverket som produserer og utplasserer bombene. Sentalt i dette arbeidet står de såkalte MOT-lagene, som har god kjennskap til lokale forhold, skriver avisa.

Påpekte økt motstand
Etter angrepet i mai år, der to norske soldater ble alvorlig skadet, uttalte generalmajor Finn Kristian Hannestad ved Forsvarets operative hovedkvarter at de norske styrkene har opplevd flere og mer alvorlige angrep det siste året.

- Situasjonen er blitt mer og mer utfordrende. Vi har hatt flere trefninger det siste året, uttalte Hannestad på en pressekonferanse 3. mai.

Han uttalte den gangen at årsaken til den økende motstanden kan være at de norske styrkene opptrer mer sammen med afghanske sikkerhetsstyrker og oppsøker områder som tidligere var lite kontrollert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere