Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Talibans elite får hjelp av Nato

Foto: RASHID IQBAL (EPA)
Sist oppdatert:
Talibans elite blir i all hemmelighet fraktet i Nato-helikopter til Kabul.

Amerikanske og afghanske myndigheter bekreftet i forrige uke at det var igangsatt samtaler mellom afghanske ledere og representanter for Taliban. De fleste forhandlingene skal ha funnet sted like utenfor Kabul.

Men onsdag avdekker The New York Times at Nato-soldater bistår med å beskytte og transportere Taliban-ledere som reiser til Kabul for å delta på forhandlingene.

Forhandlingene er et forsøk på å få en slutt på den ni år lange krigen.

Talibans elite blir i all hemmelighet fraktet fra sine skjulesteder i Pakistan til Kabul under Natos beskyttelse.

Les også: Karzai bekrefter Taliban-samtaler

- Plukket opp i Nato-helikopter
I et tilfelle krysset Taliban-ledere grensen til Afghanistan og ble deretter plukket opp i et Nato-helikopter og fraktet videre til Kabul, opplyser en afghansk offisiell kilde til avisen.

Ved andre anledninger har Nato-soldater sikret reiseveien i Nato-kontrollerte områder, slik at Taliban-representanter kan reise trygt til Kabul uten å risikere angrep fra alliansen.

- De møter hverandre ansikt til ansikt. Dette handler ikke om å blidgjøre amerikanerne eller Karzai (Afghanistans president Hamid Karzai). Det handler om hva som er i afghanernes beste interesse, sier den afghanske offisielle kilden til avisen.

- Disse samtalene er basert på personlige relasjoner. Når Taliban innser at de kan reise gjennom landet uten å bli angrepet av amerikanerne, erkjenner de at regjeringen er suveren, og at de kan stole på oss, sier kilden.

Risikerer sanksjoner
The New York Times har på anmodning fra afghanske og amerikanske myndigheter holdt tilbake identiteten til Taliban-representantene.

Grunnen til dette er at Taliban-representantene risikerer å bli drept av rivaliserende Taliban-kommandanter dersom det blir kjent at de har hatt samtaler med fienden.

De kan også risikere sanksjoner fra agenter i den pakistanske etterretningstjenesten ISI, som støtter rivaliserende Taliban-grupperinger.

Diskusjonene er ennå helt i startfasen, og amerikanske og afghanske myndigheter forsøker fortsatt å fastslå hvor mye innflytelse Taliban-representantene har i sin egen organisasjon.

Frykter pakistansk etterretning
Mullah Muhammad Omar, som er øverste leder i Taliban, blir imidlertid holdt utenfor samtalene grunnet hans nære bånd til den pakistanske etterretningstjenesten ISI.

- ISI forsøker å hindre disse forhandlingene fra å finne sted, sier kilden.

Karzais regjering ønsker ikke å involvere ISI i forhandlingene, som har stor innflytelse over Taliban. Frykten er at etterretningstjenesten skal forsøke å få innflytelse i Afghanistan når Nato-styrkene trekker seg tilbake.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!