RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Taper en million filmkroner i måneden

Elias Søvold Simonsen og Nora Amundsen gjør gode figurer som Karsten og Petra i Arne Lindtner Næss' filmatisering av Tor Åge Bringsværds bok.
Elias Søvold Simonsen og Nora Amundsen gjør gode figurer som Karsten og Petra i Arne Lindtner Næss' filmatisering av Tor Åge Bringsværds bok. Foto: Cinenord/SFNorge
Sist oppdatert:
Filmtilbudet til barn og unge raseres i kommende år.

(SIDE2:) Film og Kino sørger for norske kommuners interesser innen film og kinodrift. Organisasjonen styrer Bygdekinoen, støtter innkjøp og distribusjon av kvalitetsfilm og barnefilm, gir tilskudd til norske filmfestivaler og legger til rette for opplegg rundt film for barn og unge på landets kinoer. Det var også Film og Kino som sto bak og betalte for den omfattende digitaliseringen av norske kinoer.

LENE LØKEN, øverste sjef for Film og Kino, sto blant annet bak den omfattende digitaliseringen av norske kinoer.

Pengene renner ut
Men nå minker inntektene faretruende fort.

Film og Kino har i alle år fått inntekter fra og levd godt av videogramavgiften som har vært på DVD-salg og utleie. Med de nye nettløsningene og strømmetjenestene har DVD-salget bare rast de siste årene. Flere og flere videobutikker har lagt ned over det ganske land bare de siste månedene.

- Vi mister en million kroner i måneden, og det har vi gjort siden i fjor høst, sier Film og Kinos direktør, Lene Løken, til Nettavisen

Onsdag ble det klart at Film og Kinos støtte til filmkulturelle tiltak for barn og unge ved de regionale filmsentrene i sin helhet faller bort i 2013.

Distribusjonsstøtte til kvalitetsfilmer og barnefilmer på DVD og kino blir kraftig redusert. Samtidig blir bygdekinoen dyrere og reduserer antall spillesteder. Dette går også utover barn og unges mulighet til å se nye filmer på kino.

Årsaken er at Film og Kino har opplevd en inntektssvikt fra 95 millioner til 60 millioner kroner i løpet av få år. Fallet i DVD-inntektene begynte for flere år siden og nå bare raser det, sier direktør Lene Løken.

LES OGSÅ:

Selges for 600 millioner
Svenskene tapte slaget om Oslo

Leverte forslag for to år siden
Hun sier at organisasjonen tidlig informerte kulturdepartementet, som er Film og Kinos øverste instans, om at de måtte utvide avgiftsgrunnlaget og dermed inntektene til Film og Kino. I Frankrike lyktes man for flere år siden å legge en avgift på strømmetjenester à la den man har på muskkk.

I 2011 leverte Film og Kino en utredning om avgift på strømmetjenester innen film. Det arbeidet har de ennå ikke sett noe resultat av.

- Vi er i en tett dialog med Film og Kino, og vet at de er i en krevende situasjon, sier statssekretær Mina Gerhardsen til Nettavisen. Hun sier at departementet ser på avgift på klikketjenester, men medgir at det er komplisert.

- Vi ønsker ikke å gjøre det dyrere enn utenlandske aktører som HBO og Netflix, sier Gerhardsen.

Lene Løken sier de har litt følelsen av å ha ropt ulv, ulv i flere år.

- Nå har ulven kommet, sier hun.

Fikk ekstra oppgaver
Da Film og Kino tjente som best, tok departementet en rekke oppgaver fra statsbudsjettet og overførte til Film og Kinos budsjett. Foruten filmkulturelle tiltak for barn og unge, fikk de også ansvar for støtte til filmfestivaler landet rundt. I år halveres denne festivalstøtten, noe som er alvorlig for flere filmfestivaler.

- Den eneste løsningen vi ser at noen av oppgavene tilbakeføres til statsbudsjettet slik at barn og unge og festivalene er sikret. Vi vil jo gjerne fortsette å forvalte disse oppgavene, men pengene må hentes fra statsbudsjettet, sier Lene Løken, som også har trimmet Film og Kino som organisasjon de siste årene.

Mina Gerhardsen sier departementet nå vurderer om noen oppgaver skal trekkes tilbake til departementet.

- Samtidig er vi nødt til å kompensere for det filmkulturelle arbeidet for barn og unge allerede nå i 2013, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere