RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Taper milliarder på skattekutt

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Helga Pedersen mener kommunene vil tape åtte milliarder kroner dersom formuesskatten blir fjernet.

- Hvis Høyre og Fremskrittspartiet får gjennomslag for å fjerne formuesskatten, så vil kommunene miste skatteinntekter på åtte milliarder kroner, sier Helga Pedersen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Usikker? Ta partitesten her!

- En fjerning av formuesskatten vil være en gavepakke til de som allerede har mest, mens skoleelever og eldre må betale regningen. Lavere skatt fører altså til svekket velferd, sier Pedersen.

Ap-nestlederen viser til at formuesskatten i år gir inntekter på rundt 12 milliarder kroner til det offentlige. Åtte av disse skattemilliardene går i kommunekassene, mens staten får resten.

Se hva hver enkelt kommune tar inn i formuesskatt her.

Les også: De kupper Nettavisen

Tallenes tale
To tredeler av formuesskatten havner i kommunene. Offisielle tall for 2007-skatten viser at kommunene fikk inn 7,8 milliarder kroner i formuesskatt i forfjor. På formuer på over 470.000 kroner betales det i år 0,7 prosent formuesskatt til kommunene, mens staten tar 0,4 prosent i formuesskatt.

- Kommunene får dermed en vesentlig andel av formuesskatten. Kommuneøkonomien vil bli svekket med åtte milliarder kroner dersom Høyre og Fremskrittspartiet får gjennomslag for å fjerne denne skatten, sier Pedersen.

Svekket velferd - Høyresiden hevder til stadighet at vi ikke behøver å velge mellom lavere skatt og velferd, men en slik svekkelse av kommunenes inntekter vil måtte gå ut over kvaliteten på tjenestene. Derfor vil Ap satse på en god skole og en trygg eldreomsorg, sier Arbeiderpartiets nestleder.

- Så du tror ikke at Høyre og Frp vil kompensere for skatteinntektene som kommunene mister?

- Det har jeg veldig liten tro på at de gjør. Historien fra Bondevik II-regjeringen har jo vist oss at de borgerlige har prioritert skattelettelser framfor å styrke kommuneøkonomien, sier Pedersen.

Vil kompensere
Høyre-nestleder Jan Tore Sanner lover at Høyre vil kompensere kommunenes skattetap når formuesskatten reduseres og fjernes.

- Ja, det vil vi kompensere fullt ut, sier Sanner.

Han imøtegår kritikken fra Helga Pedersen.

- Det er jo ikke slik at disse skattepengene forsvinner. En fjerning av formuesskatten vil føre til at disse pengene forblir i bedrifter hvor de skaper verdier. Det vil igjen gi landet skatteinntekter, så tapet for det offentlige vil bli langt mindre enn de 12 milliardene som formuesskatten i dag utgjør, forklarer Sanner.

Arbeidsplasser
- En svensk professor har beregnet at det kan skapes 10.000 nye arbeidsplasser i Norge dersom formuesskatten fjernes, sier Sanner.

Høyre-nestlederen poengterer at han ikke går god for professorens tall, men de gir ifølge Sanner en god indikasjon på at redusert formuesskatt vil skape nye verdier.

Hele listen over tapene til alle landets kommuner finner du her. (ANB)

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:
Minstrøm: Bytt strømleverandør og spar tusener.
Minrente: Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.
Mittoppdrag: Få tilbud fra håndverkere.
Minkreditt: Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere