RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Holm, Morten (Scanpix)

- Tappet selskap for 1,7 milliarder

Sist oppdatert:
Det koster å bygge landets dyreste seilbåt, hus og hytte.

Ekteparet Kjell Inge og Anne Grete Eidsvig lever tilbaketrukket - omringet av luksus. I Gunnar Stavrums gjennomgang av historien om den kjente finansmannen Kjell Inge Røkke, kommer det fram at moldenserens økonomi har svingt kraftig. Boken omhandler historiene om fiskeren Røkke, fra han satset friskt i Alaska på midten av 1980-tallet og gjennom opp- og nedturer frem til 2010.

Det Stavrum kaller «milliardsalgene bak ryggen på staten», om Røkkes kontroversielle salg av seks selskaper fra Aker til Aker Solution, er en av oppryddingene som har brakt Røkke tilbake. Før dette var folkekjære Røkke nærmest konkurs, heter det i boken. Stavrum anslår at Røkke nå sitter på verdier som er det dobbelte av det han hadde da han returnert til Norge på begynnelsen av 90-tallet. Med oppsvinget har også Røkke bestemt seg for å ta ut store summer fra sine selskaper.

- Tømt for 1,7 mrd. kroner
- Alt i alt har Kjell Inge og Anne Grete Eidsvig tømt TRG (The Resource Group) for 1,7 milliarder kroner på noen få år, skriver Stavrum sin nye bok om finansmannen, «Røkke - en uautorisert biografi»,

TRG er hovedaksjonær i Aker, og fungerer som Røkkes personlige selskap.

- Det er eierens privilegium å ta penger inn og ut av et selskap, har Akers kommunikasjonsdirektør, Atle Kigen, forklart om saken.

Ifølge Stavrum er det ikke usannsynlig at den smekre seilbåten, huset og hytta har en totalregning på 600-700 millioner kroner.

Seilbåten skal ha en pris alene på rundt 150 millioner kroner. Med den blir han trolig konge fra Middagsbukta og helt ned til Middelhavet.

Herer bilder av en mindre versjon av Røkkes seilbåt.

- En halv milliard til kona
Ifølge forfatteren har Røkke forandret sitt testamente en rekke ganger, og ektepakten betyr fullt særeie med kona. Anne Grete Eidsvig eier halve huset og aksjer - trolig verdier for over en halv milliard kroner.

Frykt for å mislykkes?
«Etter å ha saumfart Kjell Inge Røkkes voksne liv de siste 25 årene, er det vanskelig ikke å bli imponert over hva mannen har fått til. Hjemmefra fikk han tæl og arbeidsmoral, skolen ga ham ikke like mye. Likevel regnes han som genial på tekniske detaljer, og hans intuitive forståelse for finansielle sammenhenger er utenom det vanlige. Det er godt gjort når et av de sterkeste minnene fra barneskolen er en lærer som sier at Kjell Inge Røkke kan regne seg som en suksess den dagen han klarer å ta førerkortet,» skriver forfatteren.

Ifølge Stavrum, nyter Røkke fortsatt stor respekt blant folk flest, fordi han er jordnær og liketil.

«Uansett hvor dyre briller og krokodillesko han har på seg, vil Røkke alltid se litt bondsk og nerdete ut,» skriver Stavrum.

I Stavrums bok står det en morsom detalj fra den tiden Røkke hadde råd til alt. På luksusbåten «Reverie» innredet han en liten luksusbutikk, hvor de rike vennene hans kunne hente ut fine dresser eller kjoler gratis. Stavrum skriver at Røkke moret seg med, og holdt oversikt over, hvilke av vennene hans som «grafset» til seg mest fra gratisbutikken.

Stavrum stiller spørsmål ved drivkraften til Røkke: «Er det frykt for å mislykkes som driver ham? Eller er det i enda større grad en utvilje om å vinne fram?»

Luksusbolig
En av Røkkes siste utskeielse i hundremillionersklassen er altså luksusboligen i Asker.

Det var i 2004 at Kjell Inge Røkke kjøpte Konglungveien 46, 48 og 50 for til sammen 45 millioner kroner.

I vel tre år pågikk byggearbeidene. De mange håndverkerne fikk egen parkeringsplass anlagt langs hovedveien. To gedigne heisekraner, av den typen man normalt bare ser på byggeplasser der store industribygg reises, vitnet om dimensjonene over Røkkes boligprosjekt.

Men prosjekt hadde en trang fødsel. De første tegningene ble forkastet i kommunestyret i Asker. Arkitektene jobbet videre, og kom til slutt opp med et utkast der bygningsmassen lå såpass diskret/diskrete i terrenget at det kunne godkjennes.

Underjordisk garasje
Røkke har likevel ikke sluppet unna en del støy og klager i løpet av byggeperioden. Blant annet reagerte naboene da Røkke ville anlegge dypvannsbrygge.

På tomtene Røkke kjøpte, sto det fra før to gamle sveitservillaer. Midt i mellom disse har Røkke bygget et splitter nytt hus. De gamle villaene er totalrenovert, og integrert i Røkkes nye superbolig. Underjordiske ganger forbinder de to gamle husene med det nye. Se bildekarusell nederst.

Røkkes hus mangler ingenting. Bygningsmassen skal være på til sammen 565 kvadratmeter. Underjordisk garasje med plass til 14 biler og tennisbane hører med.

Husene skal ha noe sånt som ni soverom, 14 bad og toaletter, bibliotek, vinkjeller, kino, trimrom - og selvfølgelig kontorer og møterom.

Røkke vil ikke kommentere
Nettavisen har vært i kontakt med kommunikasjonsdirektør i Aker ASA, .Atle Kigen, for kommentar til saken og boken.

- Røkke har ikke villet bidra til boken, og han vil ikke lese boken, sier Kigen til Nettavisen.

Gunnar Stavrum (49) har lang bakgrunn som økonomisk journalist og er i dag redaktør av Nettavisen. Han har tidligere gitt ut boken «Storeulv» om John Fredriksen sammen med Odd Harald Hauge.

Stavrum stiller til nettreff klokken 14 - send inn spørsmål under nå!

3264

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere