*Nettavisen* Nyheter.

- Tapte millioner på «DotNetFuckers»

Foto: Darko Novakovic drx@neobee.net

De tiltalte slipper både fengsel og bøter.

17.12.13 21:23

(Nettavisen): Tre gutter i alderen 16 til 20 år ble i forrige uke dømt for å ha utført massive DDoS-angrep mot en rekke norske selskaper.

Samtlige er dømt for overtredelse av strl § 292 jfr § 291 om grovt skadeverk.

- I den grad man skal nevne noe prinsipielt i forhold til dommen, så er det at retten mener DDoS-angrep rammes av skadeverk-bestemmelsen. Dette har Kripos ment i 10 år, sier aktor Erik Moestue til Nettavisen.

Tips eller innspill? Kontakt Nettavisens journalist her!

Blogg.no, Digi.no, Norsk-Tipping.no, PST.no, DNB.no og Posten er blant nettstedene som ble angrepet.

Store tap
I dommen oppgir flere av selskapene å ha tapt store summer som følge av hackerangrepene.

«Det ble antatt at tapet lå på om lag kr 300 - 500 000 kroner som følge av tjenestenektangrepet, som resulterte i manglende annonseinntekter», forklarte lederen av Bootstrap AS, som blant annet driftet Blogg.no da angrepene ble utført.

Et vitne fra Norsk Tipping oppga at selskapet tapte rundt en million kroner på angrepene, i tillegg til at IT-avdelingen arbeidet 200 - 300 timer ekstra som følge av angrepene.

Angrepene mot Posten og DNB skal ha beløpet seg til om lag 450 000 kroner.

Aller Internett opplyste at det ikke ble utarbeidet tall for tap, men forklarte at om lag 20 prosent av trafikken ble rammet i perioden da angrepene skjedde.

Les også: Tenåringer pågrepet for hacking

Tilsto alt
Ifølge dommen hadde de tiltalte kontakt på internett med to personer i utlandet under flere av angrepene:

«Til å utføre angrepene hadde de tiltalte tilgang på programvare og en server plassert i Tyskland som hadde kapasitet og effekt nok til å overbelaste servere i Norge som skulle betjene de nettadressene som er omtalt i tiltalen».

Den unge trioen, som opererte under navnet «DotNetFuckers», ble blant annet avslørt av hackersamfunnet Anonymous, som la ut navnene på de tre og kalte dem en guttegjeng med svært lite datakompetanse.

I dommen står det i tillegg at de tre ble avslørt fordi de skrøt av angrepene på twitterkontoen «DotNetFuckers».

Alle guttene avga uforbeholdne tilståelser i Nedre Romerike tingrett.

De to eldste tiltalte var 18 og 19 år gamle da de ble pågrepet, mens den yngste var 15 år. Sistnevnte, som var minst delaktig i angrepene, ble dømt til betinget fengsel i 14 dager med en prøvetid på to år.

De to eldste ble dømt til henholdsvis 87 og 85 timers samfunnsstraff - i tillegg fikk de inndratt datamaskinene sine. Ingen må betale saksomkostninger fordi de ikke har betalingsevne.

Les også: Hackerne kan slippe unna straff

Ingen anker
Samtlige av de tiltalte guttenes forsvarere opplyser til Nettavisen at de ikke kommer til å anke dommen.

- For min klient er det ikke aktuelt å anke. Han har lenge sett fram til å legge denne saken bak seg. Det kom overraskende på han at handlingene som ble utført resulterte i en såpass alvorlig straffesak. Han fikk sjokk da Kripos kom på døra. Nå ønsker han som sagt bare å legge den saken bak seg, sier André Berven, som var oppnevnt som forsvarer for den eldste av de tiltalte.

Gøran Møller Christiansen, som forsvarer den yngste av de tre tiltalte, sier at heller ikke hans klient vil anke.

- Vi har fått dommen, lest gjennom den og har foreløpig besluttet ikke å anke. Det er likevel en problemstilling om DDoS-angrep er å anse som skadeverk, noe jeg mener fortatt er uklart etter avgjørelsen i tingretten, sier Møller Christiansen.

- Din klient var under 16 år da han ble pågrepet. Hvordan opplevde han tiden før, under og etter rettssaken?

- Det var naturlig nok ikke en hyggelig opplevelse for en ung gutt. Han opplevde det som en stor belastning å forklare seg i åpen rett. Jeg mener det muligens ville vært riktig å gi påtaleunnlatelse i denne saken, sier Møller Christiansen.

Forsvarer Dag Svensson sier at hans klient tidlig forsto at han hadde gjort noe skikkelig dumt.

- Det blir ikke aktuelt å anke. Dette er en grei avgjørelse. Min klient skjønte raskt at han hadde noe skikkelig dumt. Han har tatt alvoret innover seg og var forberedt på å få en reaksjon, sier Svensson.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Alexander Winger

- Får konsekvenser uansett

Kjetil Manheim, daglig leder i blogg.no, er fornøyd med dommen i Nedre Romerike tingrett.

- Vi setter pris på at politiet tok saken alvorlig og tok ut tiltale, og jeg har respekt for domstolene og kan forstå at det er vanskelig å sette en riktig straffeutmåling i en sak som denne. Vi er derfor fornøyd med dommen, sier han til Nettavisen.

Han forstår at at straffen kan virke mild, men mener det uansett er en viktig advarsel til potensielle hackere.

- Selv om straffen her kan fremstå som liten i forhold til skadeverket de utførte, så bør de fleste unge forstå at det å ha en dom på seg får konsekvenser for dem uansett. Jeg antar at disse guttene ville gjort alt for at dette skulle vært ugjort i dag. Forhåpentligvis blir denne dommen stående som et advarsel til unge som måtte tro at ddos-angrep er en uskyldig rampestrek.

Disse internettsidene ble angrepet:

* www.blogg.no

* www.bloggsoft.no

* www.norsk-tipping.no

* www.dinside.no

* www.digi.no

* www.kk.no

* www.seher.no

* ^www.lommelegen.no

* www.topp.no

* www.voeeblogg.no

* www.sprakradet.no

* www.pst.no

* www.payex.com

* www.dnb.no

* www.posten.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.