*Nettavisen* Nyheter.

- Tar avgjørelser på synsing

Foto: Norsk Tollblad (Norsk Tollblad)

Leder i tollforbundet ber Stortinget om å avgjøre blålyssaken på fakta og ikke la Justisdepartementet avgjøre saken for dem basert på synsing.

27.05.11 10:08

Leder Fredrik Støtvig i Norsk Tollerforbund ber politikerne i Stortinget om å realitetsbehandle blålyssaken, og ikke la Justisdepartementet bestemme.

7. juni behandler Stortinget et lovforslag fra Frp (du kan lese det her). Her foreslår partiet flere lovendringer som skal gi tollerne flere våpen i kampen mot smugling. Et av punktene i dette forslaget er å gi tollerne mulighet til å kjøre utrykning med blålys i sitt arbeid. Regjeringspartiene har innstilt på å forkaste hele lovforslaget fra Frp - inkludert forslaget om å gi tollerne blålys på bilene.

Nettavisen har tidligere skrevet at regjeringspartiene lente seg på et brev fra konstituert justisminister Grete Faremo da de sa nei til blant annet blålys.

Les egen sak: Her sier Faremo nei til blålys

- Det er beklagelig at debatten etter hvert har fått en vending som ikke omhandler selve problemstillingen, men derimot om politiske prinsipper og maktkamper. Dette må ansvarlige politikere snarest få en slutt på. Det er et problem for demokratiet Norge, hvis en så viktig sak for en yrkesgruppe skal avgjøres på bakgrunn av lite fakta og synsing fra et departement (justis) som strengt tatt ikke har eierskap til saken i det hele tatt, skriver leder Fredrik Støtvig her i en kommentar på forbundets hjemmeside.

- Saken hører hjemme hos Finansdepartementet og regelverkseier Samferdselsdepartementet. Det er rett og slett betenkelig at representantene fra regjeringspartiene ikke ber om et bredere faktagrunnlag, og avventer en utredning før de tar et absolutt standpunkt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Thor Lillehovde Foto: (Stortinget)

- Fornøyd
- Vi har ikke gått inn i detaljene i saken. Vi avviste den. I de siste alternative statsbudsjettene fra Frp så har partiet foreslått nedskjæringer i Tollvesenet. Derfor tok vi ikke dette lovforslaget seriøst, sier saksordfører Thor Lillehovde (Ap) i Justiskomiteen til Nettavisen. Du kan lese komiteens merknader her.

Lillehovde er enig med Støtvig i at spørsmålet om blålys ikke hører hjemme i justissektoren, men at saken kanskje burde ha vært behandlet i Finanskomiteen i Stortinget.

- Når vi snakker om det nå så er jeg godt fornøyd med den innstillingen vi har kommet med. Hele forslaget fra Frp fremstår som litt rotete. Det berører både transport, finans og juss, sier Lillehovde.

- Når dere stortingspolitikere ikke realitetsbehandlet forslaget om blålys. Betyr det at dere ikke har gjort dere opp en endelig mening om blålys for tollere også?

- Nå har jeg uttalt flere ganger i media at min syn er at det er nok med tre utrykningsgrupper: Politi, ambulanse og brannvesen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag