*Nettavisen* Nyheter.

- Tar livet av 1500 hver dag

Foto: KENZO TRIBOUILLARD (Afp)

18.03.13 21:31

Hvert år produseres det tolv milliarder kuler på verdensbasis.

Anslagsvis 1500 mennesker blir drept hver dag som følge av konflikter og væpnet vold i verden. De aller fleste ofrene er sivile. I tillegg har 26 millioner mennesker blitt drevet på flukt som følge av væpnet vold og konflikter.

Diplomater fra hele verden samles de to neste ukene i FN-bygningen i New York for å framforhandle en ny internasjonal våpenhandelsavtale (Arms Trade Treaty), som kan redusere menneskelig lidelse knyttet til illegal våpenhandel.

Havner i gale hender
Hensikten med forhandlingene er å få på plass en internasjonal avtale som hindrer konvensjonelle våpen fra å havne i gale hender og at de brukes til å begå krigsforbrytelser. Forhandlingene strandet i juli måned i fjor som følge av uenighet om avtaleteksten, og det ble besluttet at forhandlingene skulle gjenopptas i år.

Et av de viktige punktene i avtalen vil være å pålegge våpeneksportører særlig ansvar for hvor våpnene til slutt havner.

- Det er jo ingen kjøpere som vil si at de har til hensikt å bruke våpnene til å begå krigsforbrytelser. Da er det viktig å gjøre det så tydelig som mulig i avtalen at de som selger våpen, har et betydelig ansvar om å forsikre seg om hvilke hensikter kjøperen har. Noen afrikanske land vil mene at det blir feil at andre skal bedømme deres hensikter, så dette er en diplomatisk utfordring, sier politisk rådgiver i Amnesty, Gerald Folkvord, til Nettavisen.

Andre punkter i forhandlingene vil være om avtalen kun skal gjelde for nyinngåtte avtaler eller også gjelde eksisterende kontrakter. Derfor blir våpenleveranser til Syria et aktuelt tema når representanter fra 193 FN-land møtes i New York. Dagens avtaletekst hindrer nemlig ikke Russland fra å levere våpen til det syriske regimet.

Ammunisjonseksport
Hvert år produseres det tolv milliarder kuler på verdensbasis. Et annet stridsspørsmål i forhandlingene vil derfor være om restriksjoner for ammunisjonseksport også skal inkluderes i avtalen.

- Hvis man kutter ut ammunisjon fra avtalen, så blir det vanskelig å se at det skal ha en effekt. Det er alltid mulig å få tak i våpen, mens det er vanskeligere å få tak i ammunisjon til våpnene. Så dette blir et viktig punkt i avtalen, sier Folkvord.

Norge har væt en stor pådriver av å få en internasjonal våpenhandelsavtale, og er sterkt representert under forhandlingene i FN.

- Vi skal gjøre vårt for å få på plass en god avtale. Det er likevel ikke tvil om at forhandlingene også denne gang blir krevende på grunn av kravet om enighet og de mange ulike interesser som gjør seg gjeldende på våpenhandelsområdet. Dersom vi lykkes, vil det være en viktig milepel i arbeidet med å få redusert væpnet vold på global basis og for FNs renommé på nedrustnings- og våpenkontrollområdet, sier utenriksminister Espen Barth Eide i en uttalelse.

Gode utsikter
Folkvord tror at sterke aktører som USA, Kina og Russland, som er blant verdens største våpeneksportører, kan komme på gli.

- USA er i utgangspunktet positive, mens Kina er avventende positive, så vi har ganske gode utsikter, sier han.

- Russland vil jo heller ikke ha våpen på avveie i urolige regioner som Kaukasus. De har sikkerhetsproblemer i egen bakgård, og en strengere våpeneksport vil gjøre det vanskeligere for at våpen skal havne på avveie der, sier han.

Kilder: Amnesty, NTB, Al Jazeera

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag