*Nettavisen* Nyheter.

- Tatt lærdom av dødsfallene

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)

Victoria og Daniels store dag skal bli en folkefest - men for politiet er sikkerheten viktigst.

25.05.10 07:41

(SIDE2): Under feiringen nasjonaldagen 30. april 2009, kjørte en mann bilen sin gjennom sikkerhetssperringene, meide ned flere i folkemengden og kjørte mot kortesjen med den nederlandske kongefamilien. Bare få meter unna stoppet den dødelige ferden da bilen braste inn i et minnesmerke.

Åtte mennesker, inkludert gjerningsmannen (38), mistet livet - like for øynene på blant annet dronning Beatrix, prins Willem Alexander og prinsesse Maxima. Det er et scenario Stockholmspolitiet vil gjøre alt for å unngå under kronprinsesse Victoria og Daniel Westling bryllup 19. juni.

Les: - Jeg ville drepe dronningen

- Vi har vært i Nederland for å lære hvordan de sørger for sikkerheten der. Vi var der senest under feiringen i år, for å se hvordan de har løst utfordringene, fortalte Stockholmspolitiet under en pressekonferanse mandag.

- Vi vil gjøre alt vi kan for å unngå at noe slikt skal skje også her.

Flere tusen mennesker er ventet til feiringen, og i tillegg til å sperre av gater, skal politet frem mot vielsen gå gjennom alle søknader om alt fra tillatelse til å sette opp pølseboder til demonstrasjoner. Det ventet at flere tusen vil ta turen for å gratulere og kikke på det kommende dronningparet, og alle tenkelige attentatsmuligheter skal analyseres.

16 millioner kroner
Ikke bare detaljene rundt sikkerheten ble lagt fram, da det ble holdt pressekonferanse i forbindelse med det forestående kronprinsessebryllupet. Blant annet skal det sette opp store skjermer så flest mulig av gjestene skal få se selve vielsen. uten de store TV-skjermene, vil kun 20 prosent av gjestene se hva som skjer fremme ved alteret.

Bryllupet har en prislapp på 16,5 million norske kroner - en regning som deles mellom kong Carl Gustaf og den svenske stat.

- Vi har forsøkt å holde en lav økonomisk profil, slik at det ikke blir alt for store summer, sier bryllupskoordinator Håkan Petterson under pressekonferansen mandag.

Siste fra Side2? Sjekk forsiden her!

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kortesje
Bryllupsfeiringen starter allerede to dager før vielsen, allerede 17. juni. Da skal det være en privat fest på Drottningholm. Dagen etter er det flere offisielle tilstelninger til parets ære, blant annet en regjeringsmottakelse og en gallaforestilling i Konserthuset.

Selve vielsen finner sted klokken halv fire lørdag 19. juni.

Etter vielsen den 19. juni skal Victoria og Daniel dra fra Kirken med hest og kjerre, for å ta i mot lykkønskninger fra fremmøtte. Flere veier skal sperres av under vielsen

Klikk på bildet for å forstørre.

3000 soldater og 2000 frivillige vil stå langs løypa som går fra Storkyrkan. Kortesjen er 400 meter lang, med 80 hester. Også marine og flyvåpen er til stede under feiringen.

Etter kortesjen er det neste på programmet en tur med kongesluppen Vasaorden.

Stor presseinteresse
Det er ventet at 1500 journalister - 1000 fra Sverige - vil ta turen til den svenske hovedstaden. Av disse er 60 fra Norge.

Det totale antallet journalister er flere enn antallet gjester som er invitert. 1100 gjester skal overvære vielsen, mens 400 er invitert til middagen på Slottet. Rundt 35 av disse skal også overnatte der.

Når paret er gift, skal de flytte sammen i Haga slott.

(Kilde:Det svenske kongehuset, expressen.se)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.