RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

- Taxfree-stopp kan gi stengte flyplasser

Sist oppdatert:
Om taxfree-ordningen avvikles kan det gi store følger for norske lufthavner.

Fagleder i Norges Naturvernforbund, Holger Schlaupitz, gikk mandag ut i Dagsavisen og ønsket Taxfree-stopp. Han mener at myndighetene heller bør sørge for en generell avgiftsreduskjon i stedet for lave priser knyttet til flyreiser, og begrunner utspillet med at avvikling av Taxfree-ordningen kan gi store kutt i klimagassutslippene.

Les også: - Vil avskaffe taxfree-butikkene

Kan føre til stengte flyplasser
Ifølge rapporten «Utslippskutt i luftfart» som tar for seg tiltak for å redusere klimagassutslippene, er det foreslåtte tiltaket langt fra uproblematisk for norske flyplasser. Her heter det at:

«Dersom taxfreesalget fjernes, og billettprisene økes vil dette gi et bortfall i passasjertrafikken og reduksjoner i inntektene til flyselskapene og Avinor. I neste omgang vil dette påvirke Avinors evne til å finansiere investeringer og dekke driftsunderskudd ved mindre lufthavner. Dersom Avinor ikke tilføres finansiering fra andre kilder vil nedleggelse og/eller sammenslåinger av flyplasser bli nødvendig».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Er taxfree-handelen de reisendes motiv?
Politisk rådgiver i Samferdselsdepartementet, Sigrid Brattabø Handegard, sier imidlertid til Nettavisen at dette er et lite sannsynlig tiltak i klimaproblematikken:

- Jeg stiller meg egentlig litt spørrende til om det er taxfree-handelen som er motivet til de reisende. Jeg tror ikke det er dette som påvirker om folk reiser eller ikke, så derfor stiller jeg meg også spørrende til utslippseffekten av å avvikle ordningen.

- Ikke en politisk problemstilling
Brattabø Handegard stiller seg nøytral til rapportens dystre utsikter for norske flyplasser, og påpeker at dette langt fra er noen endelige konklusjon:

- Hvilke konsekvenser en eventuell avvikling kan ha er vanskelig å si, men rapporten det vises til er en grov analyse som ikke konkluderer med noe konkret. Analysen inneholder enkle skisser basert på grove anslag, og hele utgangspunktet var å vurdere andre tiltak for å redusere utslippene. Hvilke tiltak som eventuelt skal gjennomføres ved flyplassene skal gjennomgås i forbindelse med regjeringens handlingsplan om hvordan vi skal redusere utslippene. Per i dag er det ikke en aktuell politisk problemstiling å fjerne taxfree-ordningen. Rapporten gir med andre ord ikke endelige konklusjoner, sier hun til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere