*Nettavisen* Nyheter.

- Tegn på svakhet å bøye seg for Kina

OMSTRIDT: Dalai Lama kommer til Norge 7. mai.

Kinas regjering og Kinas innbyggere vil se på det som et tegn på svakhet hvis Norge bøyer seg for kinesisk press.

25.04.14 07:23

Det mener Tibet-ekspert Francoise Robin.

Robin, som er professor ved det nasjonale instituttet for orientalske språk (Inalco) i Paris, var torsdag i Oslo for å delta på et møte i regi av Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo. Der ga hun råd om hva den norske regjeringen bør gjøre når Dalai Lama kommer til landet neste måned.

– Den norske regjeringen må møte ham. Norge er et så rikt land at det har råd til å trosse Kina. Hvis regjeringen likevel lar være å møte ham, må det stilles to helt klare krav til Kinas regjering, sier Robin til UiOs nettavis Uniforum.

– For det første må Norge kreve at Kina tar opp igjen de politiske forhandlingene med Tibets eksilregjering om en felles løsning på situasjonen i Tibet. Norge kan samtidig tilby seg å hjelpe til med å legge forholdene til rette for at disse samtalene kan komme i gang igjen etter at de ble avbrutt for seks år siden, sier hun videre.

Dalai Lama har ikke bedt om å få møte norske politikere, da hans besøk i neste måned skjer i privat regi. Siden besøket også er en markering av at det er 25 år siden han mottok Nobels fredspris, er det politikere og eksperter som mener regjeringen bør møte Dalai Lama.

Utenriksminister Børge Brende (H) uttalte sent torsdag kveld at det ennå ikke er tatt noen avgjørelse, men NRK meldte samme kveld at regjeringen har bestemt seg for å si nei til å møte ham. Å si nei vil i Kina bli oppfattet som tegn på svakhet, mener Robin.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag