RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Telenor for Kyivstar/Vimpelcom-allianse

Sist oppdatert:
Telenor sier i dag at de støtter et mulig samarbeid mellom russiske Vimpelcom og ukrainske Kyivstar, men konsernsjef Jon Fredrik Baksaas holder imidlertid fusjonsdøren igjen.
Det går frem av en pressemelding sendt av Telenor i dag i etterkant av styremøtet i Vimpelcom hvor budsjettet ble underkjent for andre gang på rad på grunn av striden om Ukraina mellom Telenor og Alfa Group.

- Telenor har i dag under VimpelComs styremøte støttet et nærmere samarbeid, for eksempel i form av en service provider-avtale, mellom den russiske mobiloperatøren VimpelCom og den ukrainske mobiloperatøren Kyivstar G.S.M, skriver Telenor.

De kritiserer samtidig Alfa Group for at de ikke har godkjent Vimpelcoms landsbudsjetter for 2006.

- Telenor tror et strategisk samarbeide mellom VimpelCom og Kyivstar kan være en måte VimpelCom kan etablere seg i det ukrainske markedet på, sier konserndirektør og leder for Telenors virksomheter i Sentral- og Øst-Europa, Jan Edvard Thygesen i en kommentar.

Han peker på at hverken VimpelCom eller Alfa har til nå kommet opp med troverdige forslag til hvordan VimpelCom skal etablere seg i Ukraina - aksjonærene har kun fått presentert oppkjøpet av et overpriset URS og en forretningsplan som Telenor mener reduserer verdier for aksjonærene.

Thygesen nevner imidlertid ikke i pressemeldingen noe om det som er Alfa Groups bakenforliggende ønske, nemlig en fusjon mellom Kyivstar og Vimpelcom. Telenor er heller ikke helt imot en slik løsning, men frykter at de da vil miste kontrollen over sitt østeuropeiske eventyr på grunn av utvanning.

Vi har alltid støttet VimpelComs ekspansjonsplaner og støtter gjerne VimpelComs investeringer og aktiviteter i Russland, Kazakhstan, Tajikistan and Uzbekistan, som vil fortsette å skape verdier for VimpelComs aksjonærer. Det er ingen industriell logikk i at styret vedtar et budsjett og en forretningsplan for Ukraina, et modent marked, som innebærer at VimpelCom sløser bort millioner på å utvikle et nasjonalt nett for en fjerde operatør som URS. Av en eller annen grunn foretrekker Alfa å blokkere all VimpelComs utvikling i sin iver etter å gjennomføre denne uforsvarlige planen, sier Thygesen i en bredside mot Alfa.

Telenor eier i dag 29,9 prosent av aksjene i VimpelCom (26,6 prosent av stemmerettsaksjene) og 56,5 prosent i Kyivstar. Alfa eier noe over 30 prosent i Vmpelcom og de resterende aksjene i Kyivstar. Deres aksjonæravtale og selskapets vedtekter regulerer imidlertid styret slik at de to har hver tre av de ni styremedlemmene, og en rekke viktige beslutninger må støttes av åtte av ni styremedlemmer, blant annet budsjettet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere