RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Telenor truer ikke internett

Sist oppdatert:
Telenor får ikke mye kritikk for å ha forlatt NIX - men de får liten forståelse i ny rapport.

I etterkant at det ble kjent at Telenor trekker seg fra det nasjonale internettknutepunktet NIX, bestilte Samferdselsdepartementet en rapport fra Post- og teletilsynet (PT) om saken.

Ris og ros
I rapporten som nå er klar gir tilsyent Telenor litt kjeft for å ikke ha valgt andre løsninger, men Telenor kommer svært godt ut hvis en ser opp mot den voldsomt negative medieoppmerksomheten saken har fått. Schibsted oppfordres også til å inngå avtaler.

  • Les rapporten i sin helhet her. (ekstern lenke, PDF-dokument)

- Sperrer ingen ute
PT skriver i sin rapport at Telenors utmelding av NIX at det ikke er riktig slik enkelte har hevdet at enkeltaktører sperres ute fra nettet.

”De berørte aktørene vil enten kunne etablere direkte peering mot Telenor eller sende trafikk i transitt via andre aktører (...), eventuelt via utlandet. Etter det PT kjenner til, er det flere aktører i det norske markedet som tilbyr å sende trafikk i transitt,” skriver tilsynet i sin rapport.

Tilsynet påpeker at Telenor ikke har avtaler med peering over NIX med nettaktører som har koblet seg til nettet etter 2004.

”Dette har ikke påvirket fremkommeligheten i den norske delen av Internett, noe som viser at Telenors frakobling fra NIX neppe vil resultere i at trafikk ikke lenger vil kunne komme frem.”

- Kvaliteten kan bli dårligere
Tilsynet påpeker likevel at utmeldelsen kan føre til at trafikk i noen tilfeller vil gå via utlandet og at kvaliteten og responstiden vil kunne økses. Tilsynet sier at de ikke har nok informasjon om dette til å kunne si noe om hvor stort problemet vil være, men påpeker at bare tre prosent av Telenors totale bredbåndstrafikk utveksles over NIX i dag.

”PT har etter at Telenor koblet seg fra NIX ikke mottatt informasjon som tyder på problemer med ruting av trafikk til eller fra Telenors nett eller fremkommeligheten i den norske delen av Internett generelt. (...) Dersom det mot formodning skulle vise seg at Telenors frakobling skulle medføre problemer med hensyn til muligheten for alle-til-alle-kommunikasjon, vil PT ha hjemmel i ekomloven (...) til å pålegge samtrafikk mellom berørte tilbydere. ”

Ønsker at Telenor blir værende
Til tross for dette så sier tilsynet i klare ordelag at de ønsker at NIX skal bestå og styrkes, og at Telenor ble værende.

”PT mener at det hadde vært ønskelig om Telenor hadde valgt å bli på NIX og heller sagt opp peering-avtalene med de aktørene som Telenor mente ikke fyller Telenors vilkår for opprettholdelse av peering-avtale.”

Hadde vært uproblematisk
Overfor Nettavisen bekrefter Kjell Otter Olsen ved Universitet i Oslo, som drifter NIX, at Telenor uten problem kunne gjort dette uten å bryte med NIX.

Telenor vet at de via NIX kan peere med akkurat de de vil, for det er klart og tydelig sagt både i større møter (PTs Internetgruppe) hvor Telenor er med, og i direkte møter mellom oss (NIX) og Telenor, sier Otter Olsen.

Informasjonssjef i Telenor, Atle Lessum, savner nytt regelverk fra NIX som samsvarer med det som skal være uttalt praksis.
Informasjonssjef i Telenor, Atle Lessum, savner nytt regelverk fra NIX som samsvarer med det som skal være uttalt praksis.

Telenor sier til Nettavisen at NIX har et poeng, men de savner avtalen.

- Med den rollen Telenor har som seriøs aktør i det norske samfunnet, vil vi helst forholde oss til tydelige avtaler. Derfor har vi ønsket å få denne praksisen nedfelt i avtaleverket, sier informasjonssjef i Telenor, Atle Lessum.

- Og hvis vi kan stille spørsmålet tilbake til NIX: Hvis dette har fungert slik i praksis siden 2003, hvorfor har man da ikke i løpet av fire år (egentlig fem, vi begynte å etterlyse endringer i avtalen i 2002) ikke klart å endre avtalen i retning av den gjeldende praksisen? Kan det være så vanskelig, spør Lessum?

- NIX må gjerne tillate innholdsleverandører å bli tilknyttet NIX, men da må det være anledning til å si nei til peering forespørsler fra den type aktører. Samt at det er klart definert at ingen kan kreve peering med andre, presiserer Lessum.

Fører til økte kostnader
I sin rapport peker PT på at Telenors utmelding fra NIX vil føre til at trafikk måtte rutes annerledes, ofte via transitt.

”Bruk av transitt vil normalt innebære en viss betaling for å sende trafikken, i motsetning til hva som er tilfellet med en peering-avtale over NIX. En del aktører vil dermed få økte kostnader for å sende trafikk til Telenors nett. På den annen side vil Telenor i en del tilfeller også måtte betale mer enn tidligere for å sende trafikk motsatt vei.”

PT innser at denne endringen vil kunne få spesielt store konsekvenser for mindre ISP-er, men skriver at de mangler tilstrekkelig informasjon for å vurdere størrelsen av problemet.

Innholdsleverandørene påvirkes mest
Det er likevel de store innholdsleverandørene som i dag som er koblet på NIX som i dag påvirkes av Telenors utmelding.

”Den største konsekvensen av at Telenor kobler seg fra NIX vil utvilsomt være at innholdsleverandører, som Schibsted, ikke lenger vil kunne sende trafikk direkte til Telenors nett uten å måtte betale for det. (...) Det er et gjensidig avhengighetsforhold mellom tilbydere av tilgang/overføringstjenester og leverandører av innhold på nett. Tilgang til Internett er lite verdt uten innholdstjenester, og innholdstjenester vil ikke kunne bli levert uten tilstrekkelig kapasitet i den underliggende overføringstjenesten. Uten å ta parti for noen av partene i en slik diskusjon, mener PT det bør være grunnlag for at aktørene på kommersielt grunnlag kan finne frem til avtaler som tjener begge typer aktører. ”

- Påvirker ikke nettnøytraliteten
PT fremhever også at utmeldingen fra NIX ikke vil ha noen betydning for nettnøytraliteten, selv om det er ulik oppfatning om hva nettnøytralitet egentlig er.

”PT mener at Telenor ved å koble seg fra NIX ikke får bedre muligheter enn før til å prioritere internettrafikk. Telenor ville kunne ha muligheter til å foreta prioritering også dersom trafikken fortsatt ble rutet over NIX. Selve frakoblinger gir derfor ikke grunn til bekymring relatert til nettnøytralitet.”

Post- og teletilsynet konkluderer med at Telenors frakobling i hovedsak vil påvirke innholdsleverandørers forhold til selskapet.

”Telenors beslutning vil således påvirke forholdet og potensielt betalingsstrømmene mellom innholdsleverandører og tilbydere av overføringstjenesten,” skriver tilsynet.

De konkluderer også med at endringenikke påvirker muligheten for alle-til-alle-kommunikasjon, men at PT hadde ønsket at Telenor hadde valgt å bli på NIX.

Unødvendig utmelding?
Kjell Otter Olsen sier til Nettavisen at Telenors utmelding neppe vil kunne presse de store innholdsleverandørene ut av NIX.

- Jeg ser ingen grunn til å endre regelverket slik Telenor ønsker. Det er ingen andre IX-er som har slikt regelverk, og det vil i praksis bli helt umulig å håndtere. Så med mindre Telenor endrer syn eller blir pålagt å kople seg til igjen, så kommer de ikke til å være på NIX, sier Otter Hansen.

Otter Olsen påpeker også at Telenor også muligens har en litt annen holdning her i landet enn andre steder – stikk i strid med det Telenors tekniske konsernsjef Berit Svendsen fortalte til Nettavisen tidligere denne uken.

Berit Svendsen presiserer nå at Telenor ikke nødvendigvis vil kaste ut innholdsaktørene fra NIX, men de vil ikke ha free peering med dem.
Berit Svendsen presiserer nå at Telenor ikke nødvendigvis vil kaste ut innholdsaktørene fra NIX, men de vil ikke ha free peering med dem.

- Det er ellers litt rart at Telenor har så store problemer med innholdsleverandører her på NIX. For i London (på LINX) ser det ikke ut som om Telenor har problemer med å være tilkoplet sammen med BBC. Og så veldig stor forskjell på BBC og NRK er det jo ikke i forhold til Telenors argumentasjon, avslutter han.

Berit Svendsen er ikke enig i denne sammenligningen:

- Det er selektiv peering vi er ute etter. Det betyr at den som knytter seg opp mot IX velger hvem en ønsker samtrafikk med. Begge parter må se fordelen av å ha samtrafikk. Det betyr at BBC kan være hengt opp mot IX i London, og hvis vi henger oss på der så er det vi og BBC som sammen beslutter om vi ønsker å ha samtrafikk. En slik praksis er ikke i tråd med gjeldende avtaletekst hos NIX i Norge, selv om USIT (NIX) hevder at det har vært anledning til det. Vi ønsker at regelverket endres slik at selektiv peering tillates. Da ville vi valgt å ikke knytte oss opp mot innholdsaktørene på NIX, sier Berit Svendsen til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere